Popcorn, to je nejpopulárnější pochoutka kina. Kdo to má ale poslouchat! namítá Pavel Maurer

10. prosinec 2016
Glosa Pavla Maurera

Také vám vadí vám, když v kině vedle vás někdo chroupá popcorn? A ještě k tomu chrastí, mlaská, brčkem srká džus nebo kolu. Pražené kukuřičné pukance jsou chutné, dokonce i trochu zdravější než brambůrky. Ale kdo to má poslouchat?

Já přišel do kina na film. Chci být dojatý, okouzlený, chci zažívat napětí, mít strach a slzy v očích – nechci poslouchat žvýkání souseda. Pokud má někdo hlad, ať se nakrmí laskavě jindy a jinde.

Čtěte také

Obávám se však, že většina návštěvníků biografů propadla dojmu, že nepřetrpí ani oscarový thriller bez čtyřlitrového kýble popcornu a litru nějaké slazené limonády. Ano, já vím, i vy to víte – popcorn je světově nejoblíbenější a nejpopulárnější pochoutka multikin. Zábava se vším všudy a nezanedbatelný vedlejší příjem do rozpočtu kin.

6 litrů popcornu za 165 korun

Ve 20. století se v kinech běžně kouřilo, tak proč by se nemělo nyní něco chroupat, že? Jenomže mně to vadí, a když jsem se ptal pár mladších známých, nakonec mi přiznali, že si občas také něco koupí, aby neměly prázdnou pusu, ale současně jim vadí, když je ruší sousedi při napínavém filmu. Kde je chyba? Hlavně v nás, protože velmi snadno propadáme okolním nástrahám.

Jen si to spočítejte: Když si dáte zvýhodněné menu, tedy střední (třílitrový) kýbl popcornu a střední nápoj, stojí vás to aspoň 130 třicet korun. Když ovšem propadnete zvýhodněnému menu za 165 korun, tak ten kbelík pražené kukuřice má neuvěřitelných 6 litrů popcornu a k tomu nafasujete jeden litr nějaké kolalokovy limonády.

To není pro jednoho, ale pro regiment! Když připočítám cenu za vstupenku na film, kvůli kterému jsme vlastně především do kina přišli, tak je to docela slušná suma peněz a k tomu jako bonus neustálé rušení uměleckého díla. Dobrou chuť, přeje kino!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio