Pop The Stylists je Passion

6. duben 2009

Moimir Papalescu je jedním z workholiků, kteří ze studia vychází snad jen kvůli vykonání základních životních potřeb. Jeho třetí nový projekt se jmenuje The Stylists a na vokálu hostí Tonyu Graves z Monkey Business. The Stylists jsou na debutu Passion Is A Fashion čistý pop. Dobrý pop!

Moimiru Papalescu, elektronickému mozku bývalých Nihilistů, se rozpadem populární party uvolnily ruce. Naplno rozjel svůj projekt Magnetik, přes oceán si nabrknul do dvojice Die Alten Maschinen Geralda V. Casaleho z hvězdných Devo a teď přichází s třetím projektem v pořadí The Stylists, který je znovu napřímený jinam. Cílem trojice, kdy nerozlučnou dvojku Papalescu, Petr Venkrbec tentokrát doplňuje na postu vokalistky Tonya Graves, je elektro pop, s hlubokými kořeny v počátku 80. let, smíchaný s tanečním minimal podhoubím stejné desetiletky.

00894884.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Tonyu znají ti starší jako členku domácích tanečních věrozvěstů Liquid Hormony. Po jejich rozpadu, a různých akustických sólových aktivitách, zakotvila v populárních popfunkerech Monkey Business. Spojení alternativců s mainstreamovou divou se zdá být nejdříve bláznivé, po prvním poslechu debutu Passion Is A Fashion ale překvapivě funkční. Jakoby měl Moimir po několikaletém Nihilismu v současnosti potřebu zvrátit temnější nerovnováhu přeci jen odlehčenější tvorbou. The Stylists sází na elektro pop a disko, což může zavánět průšvihem, naštěstí Papalescu/Venkrbcův vkus a zkušenosti dokázaly až na jeden příklad vykormidlovat z tenkého ledu banality.

00894900.jpeg

Minimalistický sound trojice nese, jak je to u Papalesca ostatně zvykem, analogové výsostné znaky, které známe už z dob Gun Dreams. Právě tahle submisivní odměřenost jinak jasně popových kompozic v kontrastu se soulových sametovým hlasem Tonyi je tím, čím The Stylists ihned zaujmou. Je to frontwomenka, kdo s tria nejvíce září. Majitelka maximálně uhrančivého soulového hlasu dostává po létech přicmrndávání u Romana Holého konečně velký manévrovací prostor. A jasně ukazuje, jak suverénní vokalistkou je.

Rajcovní spojení The Stylists přineslo na debutu několik jasných hitů (The Symbol, Station To Station, Love Is A Passion) a až na jedno retro šlápnutí vedle (předělávka Fashion Pack od Amandy Lear) se zbytek pecek drží v rovině slušného průměru. Pop, jakkoliv aranžérsky jedinečný, je ve výsledku o spojení svojského výrazu a síle jednotlivých kompozic. Po vstřebání Passion Is A Fashion zůstal ve sluchovodech dobrý pocit z muziky, které je v Čechách akutní nedostatek. K ještě lepšímu rozpoložení snad The Stylists do budoucna pomůže i zahájená první koncertní sezóna, která otestuje studiový sound trojice před různorodým publikem.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio