Pompeo přijel do Česka, aby získal spojence na antičínské a antiruské tažení, píše Balkan Insight

13. srpen 2020

Washingtonský deník Columbian píše o návštěvě amerického ministra zahraničí v Česku. Mike Pompeo v Praze vyzval mladé demokracie střední a východní Evropy, aby se staraly o svou těžce získanou svobodu tváří v tvář hrozbám z Ruska a z Číny.

Čtěte také

Šéf americké diplomacie také poznamenal, že posilování autoritářských vlád není jen tendence Moskvy nebo Pekingu, ale i některých evropských zemí. Příkladem může být Bělorusko, kde lidé masově protestují proti výsledkům víkendových prezidentských voleb - píše list.

Dál připomíná, že Pompeo po České republice navštíví ještě Polsko, Slovinsko a Rakousko. Důvodem této cesty jsou podle deníku americké obavy o evropskou energetickou nezávislost na Rusku a bezpečnost na poli telekomunikačních sítí, ve kterých hraje velkou roli Čína. Vůči Pekingu se Pompeo vyjadřuje velmi ostře, je teď podle něj větší hrozbou pro demokracii než Rusko.

Huawei je hrozba, tvrdí USA

Motivy Pompeovy cesty rozebírá server Balkan Insight. Píše, že v návaznosti na nedávné oznámení o stažení 10 tisíc amerických vojáků z Německa, je jedním z oficiálních bodů návštěvy právě přesun těchto jednotek.

Podle serveru Balkan Insightu tento důvod možná může plnit titulní strany polských novin, vzhledem k tomu, že Varšava dlouhodobě usiluje o větší ochranu NATO před ruskou agresí. Skutečnost je ale jiná. Pompeo přijel hlavně proto, aby získal spojence pro své protičínské tažení, píše server.

Čtěte také

Všechny země, které šéf americké diplomacie navštíví, daly do určité míry ochotu následovat výzvu Washingtonu vyhýbat se čínské telekomunikační společnosti Huawei.

Spojené státy trvají na tom, že představuje bezpečnostní hrozbu a neměla by se podílet na zavádění 5G sítě. Například Velká Británie zakázala využívání technologií Huawei při stavbě 5G sítě minulý měsíc. Pompeo podle serveru Balkan Insight doufá, že k podobným krokům přesvědčí i další evropské země.

Proto Pompeo, v duchu této politiky, vynechal z cesty zastávky v Maďarsku a na Slovensku. To je podle Balkan Insightu také určitý vzkaz - vždyť Budapešť má z evropských zemí k Pekingu asi nejblíž. Maďarská vláda nad americkým varováním před společností Huawei jen pokrčila rameny a firma už v zemi pracuje na budování 5G sítě.

Budou Indonésané pokusní králíci? 

South China Morning Post se v komentáři zaměřuje na vakcínu proti novému typu koronaviru, kterou se společně snaží vyvinout Indonésie a Čína. Mezi Indonésany prý rostou obavy, jestli bude očkovací látka bezpečná a pokud ano, zda bude dostupná každému v zemi. Vakcína pojmenovaná CoronaVac se v Indonésii začne testovat tento týden na 1620 dobrovolnících. Kromě toho se bude nebo už se testuje na obyvatelích Brazílie, Turecka, Bangladéše a Chile.

Čtěte také

Indonéský prezident Joko Widodo v červenci prohlásil, že chce, aby vakcína byla k dispozici do tří měsíců. To vyvolává obavy, že tamní vláda ve snaze zachránit ekonomiku uspěchá celý kontrolní proces, který by za normálních okolností trval několik let. Indonéští vládní představitelé doufají, že se s masovou výrobou očkovací látky začne začátkem příštího roku. South China Morning Post připomíná, že podle odborníků z jiných zemí je takto nastavený harmonogram pravděpodobně neuskutečnitelný.

Panují také obavy, že se Indonésané stanou pokusnými králíky, píše South China Morning Post. Indonéští vědci nemají podle deníku příliš zkušeností s třetí fází testování nových látek a jejich čínský partner z nějakého důvodu nechce testovat na Číňanech. Podle deníku je proto klíčové, aby Jakarta dokázala všechny zmíněné otázky a problematické body transparentně komunikovat a postupovat v souladu s pravidly Světové zdravotnické organizace.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související