Pomohou v boji proti koronaviru betaglukany? „Všelék to není,“ tvrdí český vědec, který je v USA zkoumá

Spojené státy jsou zemí, kterou současná pandemie nového koronaviru zatím zasáhla nejvíc. Podle některých odhadů se virem covid-19 nakazí až 60 % americké populace. A realita? „Všichni, kdo podobné odhady pouštějí na veřejnost, hádají z kávové sedliny,“ je přesvědčen Václav Větvička, imunolog a profesor na univerzitě v americkém Louisville.

Čtěte také

Americký ministr zahraničí nedávno prohlásil, že existují nezvratné důkazy o tom, že nový koronavirus unikl z wu-chanské laboratoře. Světová zdravotnická organizace to popírá. „Američané a americká vláda milují hru na viníka. V tomto ohledu je Čína nejlepší cíl. Musíme si ale uvědomit, že žádný důkaz nebyl předložen a shodují se na tom i tajné služby,“ upozorňuje český vědec působící v USA.

Klíčová je imunita

On sám se ve Spojených státech věnuje studiu betaglukanů. Je naděje, že právě betaglukany pomohou v boji proti covid-19? „Všelék to nebude. Jsme si ale jisti, že pokud najdete dobrý glukan, bude jeho schopnost posílit imunitní systém nesporná,“ odpovídá.

Právě dobrý imunitní systém je v boji proti koronaviru klíčový, dává totiž tělu naději, že virovou nákazu potlačí nebo ji vůbec nenechá se rozvinout. 

V jakém případě užívání betaglukanů tělu prospívá, a kdy naopak škodí? A koho v USA označují slovem „koronaidioti“? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Související