Polští církevní historici v archivech zkoumají minulost duchovních

2. leden 2007
Zprávy

Komise polských církevních historiků začala v Ústavu národní paměti zkoumat minulost duchovních. V poslední době se objevila další podezření o spolupráci některých vysoce postavených kleriků s bývalou státní bezpečností.

Církevní historici upozorňují, že nelze očekávat senzace ani rychlé závěry: "Spěch není dobrým pomocníkem v žádné lidské činnosti. Ctností je důkladnost," uvedl kněz Bogdan Stanaszek.

Archiváři z Ústavu národní paměti připravili církevním historikům seznam akt státní bezpečnosti, která se týkají činnosti katolických kněží za minulého režimu. "Členové komise mají k dispozici přehled spisů státní bezpečnosti, ale nevím, které si konkrétně vyžádali," říká zástupce šéfa Ústavu národní paměti Antoni Dudek.

Neoficiálně se mluví o tom, že historici chtějí v první řadě prostudovat spis, který státní bezpečnost vedla na arcibiskupa Wielguse - ten se má už sedmého ledna stát novým varšavským metropolitou. List Gazeta Polska o něm napsal, že byl spolupracovníkem komunistické tajné služby. Arcibiskup to popírá a sám chce požádat o lustraci.

autoři: mdo , mta
Spustit audio