Polský Sejm vášnivě debatuje o umělém ukončení těhotenství

26. říjen 2006
Zprávy

Krajně pravicová Liga polských rodin navrhuje, aby povinnost chránit lidský život už od jeho početí byla zakotvena přímo v ústavě a vítězové voleb by tento zákon nemohli lehce změnit.

Lidský život od početí až po přirozenou smrt považujeme za fundamentální hodnotu. "Respektujeme právo každé lidské bytosti na život bez ohledu na její věk a psychickou nebo fyzickou kondici," zdůvodnil návrh na ústavní změnu Marek Kotlinowski z Ligy polských rodin.

Opozice poukázala na obrovský počet nelegálních potratů a obvinila navrhovatele z pokrytectví: "Svaz demokratické levice chce také omezit počty potratů. Chceme toho ale dosáhnout lepší sexuální výchovou a zavedením dostupné antikoncepce. Skončete s pokrytectvím. Oficiálně se v Polsku provádí něco málo přes sto interrupcí ročně. Ve skutečnosti je to tisíckrát víc," upozornila levicová poslankyně Joanna Senyszynová.

Proti jakýmkoli změnám zákonů se vyslovili prezident Lech Kaczyński i největší opoziční strana - Občanská platforma. Liga polských rodin zřejmě pro svůj návrh nenajde v Sejmu většinovou podporu.

autoři: mkp , mdo
Spustit audio