Polský novinář o aféře odposlechů: Opozice v Polsku není silná, netlačí na předčasné volby

Polskem hýbe aféra odposlechů vládních politiků. Magazín Wprost zveřejnil tajné nahrávky ministra vnitra s guvernérem národní banky na odstranění ministra financí nebo nelichotivé výroky šéfa diplomacie. Polský premiér Donald Tusk aféru ustál, alespoň prozatím – koalice získala důvěru v Sejmu. Kdo měl zájem na kompromitování polských politiků? A měly být nahrávky zveřejněny? Na to odpovídal Tomasz Dawid Jędruchów, polský novinář žijící v Česku.

„Aféra s odposlechy v Polsku způsobila bouřku, prvním skandálem bylo, že se takové věci vůbec ukázaly,“ vysvětluje s tím, že samotný obsah nahrávek už není to nejdůležitější. „Místo toho řešíme, kdo to udělal, zda to mělo být zveřejněné a koho zatknout,“ dodává.

Čtěte také

Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který podle odposlechů kritizoval polsko-americké vztahy, ale i britského premiéra Davida Camerona, ve funkci zůstává, aféra ho ale pravděpodobně poškodí v Evropské komisi. „Když ministr zahraničí vede politiku, a pak v soukromém rozhovoru říká něco jiného, tak je to jeho politický konec,“ vysvětluje novinář.

Polská opozice se zatím netváří tak, že by usilovala o předčasné volby. „Opoziční strany se necítí, že by vyhrály v předčasných volbách, musí získat podporu voličů, proto nebudou tlačit k odvolání vlády za každou cenu,“ vysvětluje.

Tomasz Dawid Jędruchów, polský novinář žijící v Česku

Vláda Donalda Tuska ale ztrácí v Polsku důvěru, a právě to by mohlo přinést body Jaroslawu Kaczyńskému. „V předčasných volbách by mohl vyhrát. Nemáme nikoho na politické scéně, kdo by si zasloužil širší podporu veřejnosti,“ vysvětluje.

Co všechno v Polsku způsobila aféra odposlechů? Jak nyní vypadá polská politická scéna? A co nařizuje v souvislosti s aférou tiskový zákon? I o tom mluvil Tomasz Dawid Jędruchów ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio