Polsko si připomíná kněze umučeného komunisty. Jeho tělo identifikovali jen podle zvláštních znamení

14. září 2017

Říkali mu duchovní Solidarity a farář dělníků. Polský kněz Jerzy Popiełuszko při bohoslužbách otevřeně kritizoval režim, než byl brutálně zavražděn agenty ministerstva vnitra. Dnes je považován za jeden z hlavních symbolů boje proti komunismu a ve čtvrtek si Polsko připomíná 70. výročí jeho narození. Lidé uctí jeho památku v rodných Okopech na severovýchodě Polska, květiny ale nosí i k varšavskému kostelu, kde kázal a před kterým je pohřbený.

Před náhrobním kamenem jsou dvě klekátka a úhledně srovnané věnce a květiny, o které se spolu s dalšími důchodkyněmi pravidelně stará Maria Borowská. Jerzyho Popiełuszku si dobře pamatuje. Chodila na jeho mše, na kterých kritizoval komunisticky režim a dodával věřícím odvahu proti němu bojovat.


Bude prohlášen za svatého?
Katolická církev Popiełuszku v roce 2010 beatifikovala. Mše pod otevřeným nebem se tehdy ve Varšavě zúčastnilo více než sto tisíc lidí. Jeho příznivci věří, že by se kněz mohl dočkat i svatořečení.

Bohoslužbu sloužil také ve varšavské huti v době stávky Solidarity v roce 1980. Soustavně ho sledovala tajná policie. Večer 19. října 1984 ho na cestě do Varšavy zastavili a unesli tři agenti ministerstva vnitra. Farářovu řidiči se podařilo utéct a díky němu se o únosu dozvěděla veřejnost.

„Hned jsem přišla ke kostelu s dcerkou. Byl už večer, ale začali se sbíhat lidé. Bylo jich víc a víc a všichni se ptali faráře, kde je otec Jerzy, co se s ním stalo. Odpověděl, že ví jen tolik, co my. Otevřel ale kostel, abychom se mohli modlit a o půlnoci byla bohoslužba. Každou noc jsme pak drželi hlídky, vzpomíná Borowská.

Pohřeb kněze Jerzyho Popiełuszky

Až po deseti dnech se dozvěděli, že je po smrti. Tělo Jerzyho Popiełuszky se našlo 30. října 1984 ve vodách přehrady Wloclawek v tak zuboženém stavu, že ho rodina poznala pouze podle zvláštních znamení. Režimu se čin nepodařilo utajit a pod tlakem veřejnosti vrahy poslal do vězení.

Popieluszkův pomník
autor: vid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.