Poloprofesionální hasiči v Nechanicích si brousí zuby na novou techniku za 8 milionů

7. srpen 2016

Vedle profesionálních jednotek hasičů plní svou roli při požárech a podobných zásazích i jednotky hasičů dobrovolných nebo jednotky poloprofesionální. Jedna taková je v Nechanicích, na polovině cesty mezi Hradcem Králové a Novým Bydžovem. A protože její rajón je dost velký, radnice by ráda pořídila nové auto - cisternu za přibližně osm miliónů korun.

Nejde o rozmar - poloprofesionální jednotka má stejně jako profesionální hasiči své povinnosti, některé i dané zákonem.

V případě poplachu musí být připravena vyjet do pěti minut, říká velitel nechanické jednotky Jan Galásek: „Musíme být schopni vyjet. Jinak to nejde. Je to dané zákonem, že vyjíždíme do pěti minut od vyhlášení poplachu."

Čtěte také

Hasiči v Nechanicích za pomoci města zažádali o dotaci a pokud jí dostanou, měla by se k menšímu Mercedesu, dlouhodobě zapůjčenému Královéhradeckým krajem, přidat i nová moderní technika.

Když to dobře půjde, tak by se mělo jednat o novou velkokapacitní cisternu s objemem vody 9 metrů kubických.Jan Galásek, velitel hasičů Nechanice

V to doufá Jan Galásek: „Zatím máme podanou žásdost. Když to dobře půjde, tak by se mělo jednat o novou velkokapacitní cisternu s objemem vody 9 metrů kubických."

Žádost o dotaci by měla být zpracovaná perfektně, podle tajemníka městského úřadu v Nechanicích Vladimíra Studeného neponechala radnice nic náhodě: „Dělá to pro nás firma. My s ní máme ty nejlepší zkušenosti. Dělá nám i ekonomický dohled nad tou žádostí. Takže jen studie proveditelnosti pro takové auto obsahuje asi 80 nebo 90 stránek."

SDH Malá Úpa

Hasiči v Nechanicích měli vloni přes šedesát zásahů, letos jsou zatím statistiky o něco nižší.

Podle velitele Jana Galáska se zásahy neomezují jen na samotné požáry: „Jsme předurčeni i k řešení následků dopravních nehod. Takže jezdíme i k dopravním nehodám."

A tak má čtrnáct hasičů, sloužících v pohotovosti ve třech směnách, dost často napilno. S novou cisternou by si určitě věděli rady.

autor: lcz
Spustit audio