Poloostrov Pelješac zasáhl požár

21. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Během letošních prázdnin bylo v Chorvatsku hospitalizováno dvojnásobně více českých turistů než v loňském roce. Podle chorvatské strany práva se Bělehrad dodnes nezvzdal ideje Velikého Srbska.

Srbský premiér Vojislav Koštunica před časem uvedl, že operace Bouře proti srbskému obyvatelstvu byl zločin, který dodnes nebyl potrestán. Chorvatská strana práva teď kritizuje prezidenta Stjepana Mesiče, že na tuto větu ihned nereagoval. Podle této strany se Bělehrad dodnes nezvzdal ideje Velikého Srbska.

Dnes zasáhl poloostrov Pelješac požár. Zprávu o něm obdrželi chorvatští hasiči v 5 hodin ráno. Oheň zasáhl celkem 10 hektarů půdy. Škody zatím nebyly vyčísleny. Oheň se nedařilo uhasit kvůli silnému větru. Během rána požár hasila i letadla. Hasiči uvádějí, že oheň neohrozil žádné domy.

Během letošních prázdnin bylo v Chorvatsku hospitalizováno dvojnásobně více českých turistů než v loňském roce. Důvodů je několik: dopravní nehody, vodní sporty či vysokohorská turistika. Co dělat v případě dopravní nehody - na to jsme se zeptali Veroniky Honcové, z konzulárního jednatelství České republiky ve Splitu. "V případě dopravní nehody je potřeba zavolat ihned policii. Pokud dojde ke zranění, je nutno volat i záchrannou službu. Konzulární jednatelství v Chorvatsku pomáhá českým turistům při jednáních u přestupkového soudu, protože všechny nehody v této zemi se projednávají u tohoto soudu."

Ceny, kurzy, doprava

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,26 kuna a za 100 slovenských korun 18,93 kuna. Za euro pak 7,20. Ve směnárnách se kurzy můžou výrazně lišit.

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Na dálnici A1, na jižním vstupu do tunelu Sveti Rok směrem ze Splitu do Záhřebu, stojí 8mi kilometrová kolona aut. U kasírky Lučko před Záhřebem je otevřeno 12 pokladen, vozidla čekají v kolonách bez delšího zdržení. Při průjezdu Slavonií dávejte pozor na mokré silnice. Provoz je zesílen také na Jadranské magistrále směrem do vnitrozemí.

Hraniční přechody: V Macelji i v Pasjaku je zesílen provoz v obou směrech u nákladních i osobních vozidel. Další zdržení nejsou nikde hlášena. Trajekty Zdržení čekejte v přístavech Jablanac, Valbiska, Brestova a Merag. Trajekty plují dle plánu.

Počasí

Předpověď pro Jadran: Zítra bude převážně slunečno. Místy se může objevit oblačnost, v tom případě je potřeba počítat s krátkými přeháňkami. Vát bude slabý severozápadní vítr. Ranní teploty od 16-21 a nejvyšší denní 22-28 stuopňů.

Pro jachtaře: Povane severozápadní vítr až bura o síle 5-15 uzlů. Na otevřeném moři severozápadní vítr až 24 uzlů. Moře bude na 2-3 na otevřeném jižním Jadranu až 4. Viditelnost 10-20 kilometrů. Dejte pozor ve Velebitském kanálu, kde bude vát silná bura. V nárazech až 35 uzlů.

Výhled: Slunečno a teploty kolem 28 stupňů i zítra a ve středu. Ve čtvrtek oblačno s přeháňkami. Pro Istrii je předpověď stejná, ale bude tam o něco chladněji, asi 25 stupňů

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu