Politoložka Dvořáková: Naděje na úspěch ve volbách je u obou opozičních koalic poměrně vysoká

13. prosinec 2020

Do sněmovních voleb zbývá deset měsíců. Vznikly hned dvě opoziční koalice. „Naděje na úspěch je poměrně vysoká. Nepochybuji o tom, pokud nenastane nějaká mimořádná situace, že se tyto dva koaliční subjekty do parlamentu dostanou,“ tvrdí v pořadu Zaostřeno politoložka Vladimíra Dvořáková.

Úspěšné koalice pro volby do sněmovny byly v historii České republiky spíš výjimkou. A to kvůli volebnímu zákonu, který koalice dvou a více stran znevýhodňuje proti samostatně kandidujícím stranám.

Čtěte také

Zatímco práh pro zvolení pro jednu stranu je pětiprocentní zisk hlasů, pro koalici dvou stran nebo hnutí je to už deset, u tří patnáct procent. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové ovšem tentokrát koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 i dvojice tvořená Piráty a STAN do sněmovny pravděpodobně postoupí hladce.

Koalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL

„ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se rozhodly kandidovat společně do příštích voleb sněmovny v roce 2021. A tuto naši vůli tady před vámi stvrdíme podpisem memoranda o spolupráci,“ oznamoval předseda ODS Petr Fiala dohodu tří opozičních stran.

Cíl mají jasný: vystřídat u moci současnou vládní koalici ANO a ČSSD pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO).

Sama se tato trojice definuje jako pravicová. Memorandum o spolupráci podepsaly partaje symbolicky 27. října, tedy v předvečer státního svátku, na pražském Hradčanském náměstí pod sochou Tomáše G. Masaryka.

Čtěte také

„Nabízíme kompetence a lídrovství. Myslíme si společně, že je potřeba, aby ve Strakově akademii zavládly jasné vize. Namísto amatérismu a papalášství,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Programové priority trojkoalice shrnul šéf KDU-ČSL Marian Jurečka:

„Přicházíme jako strany, které chtějí nabízet kompletní propracovaná řešení pro lidi v České republice. Kteří chtějí mít předvídatelný, čitelný efektivní stát. Pro rodiče, kteří chtějí dobře vychovávat své děti. Pro živnostníky a podnikatelé, kteří chtějí mít jednoduchý daňový řád, předvídalné změny. Jsme připraveni vypracovat důležité reformy, které se celé roky odkládají – ať už je to otázka penzijní reformy nebo nutných změn v sociální oblasti.“

Piráti a STAN

Druhá nová koalice, kterou tvoří Piráti a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše vychází z dlouhodobé sněmovní spolupráce. 

„Není to spojenectví vycucané z prstu, ale mělo dlouhou genezi v naší sněmovní práci. Máme mnoho společnéh, chceme představit racionální vizi pro Českou republiku. A dát lidem naději, že změna je skutečně možná,” řekl Bartoš.

Čtěte také

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan dodal, že spojenectví ale neznamená programovou jednotu.

„Od začátku do toho vstupujeme jako dvě entity, strana a hnutí, které se chtějí dohodnout na koaliční spolupráci. Ale rozhodně to neznamená, že se vzdáváme svých vlastních programů. Taky, že se musíme shodnout ve všech aspektech. Ale přesto si klademe ambiciózní plán připravit společný program,“ tvrdil.

Samostatně tak do voleb ze současných sněmovních stran zatím míří SPD, KSČM a taky obě vládní strany, tedy hnutí ANO a ČSSD. 

Jak velké šance tyto koalice mají? To už si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Zdeňky Trachtové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.