Politolog k Putinovi ve vaku: Ministr vnitra je tady i pro občany, jejichž názory nesdílí. Měl by se chovat umírněněji

1. listopad 2022

Podobizna prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly mezi českou a ukrajinskou vlajkou na zdi ministerstva vnitra sklidila kritiku i od politiků. „Kdyby podobný symbol nesli Ukrajinci na demonstraci proti válce, nikdo by nemohl nic namítat. Na zdi ministerstva vyvolává otázky, zda máme stát od toho, aby veřejně přál komukoli smrt,“ říká politolog Ondřej Slačálek. „Putin je symbolem vaku na mrtvoly. Je zodpovědný za smrt statisíců lidí,“ míní poslanec Martin Exner (STAN).

Instalaci vyvěsilo ministerstvo vnitra na státní svátek 28. října a v den protivládní demonstrace. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) jde o tvrdý symbol, ale ukazuje nejenom Putina jako takového. Rakušan si podle svých slov nepřeje, aby Putin zemřel, ale aby skončil před mezinárodním soudem.

Čtěte také

„Pokud si přeje Vladimira Putina před soudem, jak si asi přeje většina z nás, tak si nevybral dobrý symbol,“ říká Slačálek.

„Vybral si přepjatý symbol, který je zneužitelný propagandou druhé strany, což už se stalo. Navíc si vybral symbol, který měl funkci vztyčeného prostředníčku vůči té části občanů, která se rozhodla 28. října demonstrovat. V tomto případě se měl ministr vnitra, který je tady i pro občany, jejichž názory nesdílí, chovat umírněněji. Jestliže chtěl vyjádřit solidaritu s odporem proti agresorovi, měl si vybrat symbol, který nepřijímá válečnou brutalizaci,“ naznačuje politolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Měl jsem od ministra Rakušana a vlády trochu vyšší očekávání, než že bude s demonstranty komunikovat způsobem de facto na jejich úrovni.
Ondřej Slačálek

Podle Exnera jde o vhodný symbol, protože je potřeba se přestat tvářit, že se nic neděje. V souvislosti s protivládní demonstrací říká, že obavám občanů z toho, že budou drahé energie a potraviny, rozumí. Pokud ale měla být demonstrace proruská, proputinovská, byl podle něj vztyčený prostředníček na místě.

Čtěte také

„Protože to zlo je naprosto nepopiratelné, obrovské. Sami máme zkušenost z roku 1968 se sovětskou okupací. Na rozdíl od Ukrajinců jsme neměli vedení, které by bylo schopno se bránit. Možná, že část národa by se bránit chtěla. A dnes se nám toto vrací. Takže vnímám lidi, kteří se bojí ekonomické situace, ale je zase potřeba upozornit, že ta je vyvolaná touto válkou. No a toto asi byl takový test ministra,“ soudí místopředseda bezpečnostního výboru.

Putinovské vidění světa

Podle Slačálka touto symbolikou ministr ale přistupuje na rétoriku, která vyvolává emoce a může ještě více rozdělit společnost.

„Měl jsem jak od ministra Rakušana, tak od vlády trochu vyšší očekávání, než že bude s demonstranty komunikovat způsobem de facto na jejich úrovni,“ říká.

Způsobí to, že se o problému bude mluvit. Lidi se o tom budou muset bavit a zamýšlet se nad tím.
Martin Exner

Upozorňuje v této souvislosti, že jedním z podstatných zdrojů Putinových zločinů bylo soustavné míchání domácí a zahraniční politiky.

„Putinův koncept suverénní demokracie vlastně vydával domácí opozici za prodlouženou ruku nějakých mezinárodních sil, které usilují Rusku o život. Trochu se bojím, že jak tou brutalizací, tak tím ‚rozuměním‘ domácí opozici trochu přistupujeme na putinovské vidění světa. Jsme ale v situaci, kdy si ještě můžeme dovolit tomu nepropadnout,“ myslí si politolog.

Vládu tady opravdu nemáme od toho, aby otevírala debaty o tom, kdo si zaslouží smrt.
Ondřej Slačálek

Poslanec ale považuje za důležité, že takto tvrdá symbolika vyvolává debatu ve společnosti. „Způsobí to, že se o problému bude mluvit. Lidi se o tom budou muset bavit a zamýšlet se nad tím,“ dodává Exner.

Podle Slačálka je naprosto srozumitelné, že ukrajinská média krok ministerstva vnitra ocenila, protože Rusko proti Ukrajině vede brutální válku. Ale Česko je podle něj zatím v privilegovaném postavení vůči Ukrajině.

Neslyšel jsem, že by ministr Rakušan přál Putinovi smrt.
Martin Exner

„Válka tady není, zbraně k nám nedopadají bezprostředně, neumírají nám příbuzní na území ČR. Toto privilegium určitě znamená závazek podporovat Ukrajinu, ale také to znamená závazek nepropadnout válečné psychóze, dokud ještě bezprostředně nemusíme. A ne vést debaty o tom, kdo si zaslouží smrt a podobně, ale vést spíš debaty, jak situaci ukončit, jak pomoc oběti proti agresorovi. Vládu tady opravdu nemáme od toho, aby otevírala debaty o tom, kdo si zaslouží smrt,“ míní.

Čtěte také

„Neslyšel jsem, že by ministr Rakušan přál Putinovi smrt. Také si přeji, aby byl před soudem, protože ta hanba a sledování celého světa a to, že by mu tam pouštěli videa zločinů, které to dokazují, to by byla daleko větší potupa než nějaká rychlá smrt,“ reaguje poslanec.

Že by tak tvrdý symbol jako Putin ve vaku na mrtvoly, mohl vyvolávat nenávist a strach, si nemyslí.

„Nenávist vůči Putinovi má asi každý příčetný člověk. A strach z Ruska bychom už měli konečně opustit, protože tento boj musí být vybojován a nejde to dělat tak, abychom se mu přizpůsobovali a podléhali mu v polovině Evropy, jako to bylo v uplynulých mnoha desítkách let,“ naznačuje místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Martin Exner.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související