Politika jako motokrosová show

30. listopad 2009
Radiofórum

"Díval jsem se, ale řeknu vám, že jsem se bál," prohlásil v sobotu pražský primátor Pavel Bém poté, co během motokrosové show provedl jako tandemový jezdec salto vzad. Nebylo to překvapivé, protože salta se na pražském magistrátu v posledním týdnu dělají denně, trénovat netřeba.

Projekt Opencard, který dosud stál několik stovek milionů korun, podle auditorů předražený a zadaný v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách jedné firmě s relativním malým obratem, je pomníkem práce pražského primátora. Je to příklad jeho otevřenosti i prozíravosti, kterou sliboval při vstupu do vysoké pražské politiky. Během čtyř let, kdy projekt Opencard existuje, se několikrát objevily informace o tom, že peníze padají do černé díry, že o kartu není zájem a že plán platit ji z investic občanů prostě nemůže vyjít. Primátor akci přesto vždy přikryl slovy, že vše běží, jak má, a že se multifunkční karta pro Pražany nakonec všem vyplatí.

Ani dnes, kdy se na povrch vyvalily nepříjemné informace o plýtvání penězi a zakázce šité na míru jedné firmy, primátor neotevřel oči a letí si klidně dál. Hovoří o vážných chybách v auditu, zpochybňuje tím jeho výpovědní hodnotu, ale zároveň preventivně distribuuje odpovědnost na politické soupeře uvnitř strany, jímž je náměstek Rudolf Blažek. Místo jasných slov a přímočarého jednání, šaškovská salta a kotrmelce. Patří to už k primátorovu stylu. Stačí vzpomenout, jak se před časem vsadil, že na tunel Blanka nebude vydáno ani o korunu více, než bylo v původním rozpočtu, a když už je jasné, že se to nepovede, dělá, že nikdy nic takového neřekl.

V případě Opencard tato gymnastická ekvilibristika, která není vlastní zdaleka jen primátorovi, přijde město na stovky milionů, které mohly být využity jinde: třeba právě na podporu problematické městské hromadné dopravy, jíž měla Opencard sloužit na prvním místě.

Opencard místo toho zůstane symbolem nebezpečného pojetí politiky. Sliby a jejich popření. Naděje a smělé plány a následná deziluze. A tak pořád dokola, bez bázně a se zavřenýma očima. Jaká škoda, že politika není něco jako motokrosová show.

autor: Petr Fischer
Spustit audio