Politika, aktivismus, média i džihádisté. Festival Jeden svět představí více než 120 filmů

Promítáním prvního filmu Dobrý pošťák v Praze slavnostně začíná 19. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letos nese podtitul Umění spolupráce a v následujících týdnech v Praze a více než třicítce dalších měst představí českým divákům víc než 120 dokumentárních filmů.

Letos poprvé se představí kategorie Česká soutěž, ve které se o ocenění mezinárodní poroty utkají filmy s českou koprodukcí, kterých bude 12. Jednou z novinek pak je kategorie nazvaná Volte změnu!, která odráží současný vývoj v politice, kdy se stále víc lidí odklání od tradičních politických stran.

Celkem 8 snímků divákům ukáže tuto problematiku jak z pohledu aktivistů, které současná situace vyprovokovala k tomu, aby do politického boje vstoupili, tak ty, kdo této situace zneužívají a jen sebestředně usilují o to získat co největší moc. Můžeme tak sledovat příklady politiků z různých evropských zemí jako Španělska, Maďarska, Řecka nebo Itálie.


V Praze bude festival Jeden svět ode dneška do 15. Března, pak se stěhuje do regionů a také do Bruselu. Jako obvykle nabízí bohatý doprovodný program, workshopy, setkání s tvůrci nebo aktéry některých filmů, výstavu fotografií a podobně.

Jako příklad filmu, který v sobě prolíná směs aktivismu a přerod v autoritativní politický útvar, je koprodukční dokument dánského režiséra Birka Pedersena Tutti a Casa Vládu lidu. Snímek sleduje vývoj několika poslanců italského hnutí 5 hvězd a to, jak narážejí na politickou realitu.

S mocí souvisí jedna tradiční kategorie, která se jmenuje Moc médií, sleduje další velmi aktuální téma, kterým je problematika médií a propagandy v současném světě. Ukazuje 6 dokumentů, které nechají diváky nahlédnout do osudů lidí, kteří s pomocí médií a proměňujícího se mediálního světa plní vlastní sny, ale i odvrácené stránky těchto změn.

Metody radikálních islamistů

Hodně zajímavým pohledem do nitra propagandy takzvaného islámského státu je pak nizozemský film Kyberdžihád. S pomocí publicistů a odborníků na boj proti terorismu rozkrývá metody radikálních islamistů, ale i to, jak efektivně působí na některé mladé lidi.

V dokumentu je vidět například i to, jak skutečně propracovaná a velmi profesionální je strategie džihádistů a jak dobře pracují se znalostmi toho, jak například fungují západní média a jak toho dokáží využít k vlastním cílům propagace.

Takzvanému islámskému státu se na festivalu věnuje víc snímků. Některé z nich ukazují i to, jak džihádisté nemusí být vždy profesionální, ale naopak nešikovní, obyčejní lidé.

autoři: všt , prh , znk
Spustit audio