Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele či na soudce, řekl Zeman při návštěvě Čapího hnízda

28. duben 2016

Prezident Miloš Zeman zavítal dnes v poledne na návštěvu farmy Čapí hnízdo blízko středočeských Olbramovic. Dopoledne tam dorazily také děti z Klokánků z celé republiky. Čapí hnízdo patří šéfovi hnutí ANO a vicepremiérovi Andreji Babišovi, který čelí kritice kvůli podezření ze zneužití evropské dotace na obnovu farmy. Zisk dotace prošetřuje policie i Evropský úřad proti podvodům OLAF. Zeman se v této kauze Babiše zastal.

Prezident Miloš Zeman si dnes spolu s Andrejem Babišem prohlédl celou farmu Čapí hnízdo. Dnešní cestu přitom provázely otázky, jestli bylo vhodné, aby hlava státu navštěvovala v tuto chvíli areál, na jehož obnovu přispěla padesátimilionová dotace z EU, kterou nyní prověřuje Evropský úřad proti podvodům a česká policie.

Zeman dnes ale v této věci varoval před unáhlenými soudy. „Sdílím názor premiéra Sobotky, že by si politici neměli hrát na vyšetřovatele nebo dokonce na soudce a že by měli vyčkat výsledků vyšetřování a teprve potom mluvit. Totéž platí samozřejmě pro novináře,“ podotkl.

Čapí hnízdo pak přirovnal ke kauze Budišov z roku 2006, kdy byla nynější eurokomisařka Věra Jourová neoprávněně měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli údajné korupci. „Vzpomeňte si na kauzu Budišov a Věru Jourovou. Čapí hnízdo a kauza Budišov budou možná něco analogického,“ řekl Zeman.

Na Čapí hnízdo dnes přijelo také na 300 dětí z Klokánků. Společně se Zemanem a Babišem pokřtili na farmě dva klokany - Kaylu a Nailu.

„Ať už jsem křtil jakákoli zvířata v zoologických zahradách, vždycky jsem jim dával jedno a totéž jméno – Bimbo,“ poznamenal prezident.

Děti si v ekologické zahradě prohlédly surikaty, lemury či nosály. „ Určitě se jim to líbí. Jsou nadšené z přístupu a ze všeho. Je tady zastoupení všech Klokánků, přijeli jsme autobusy za všech míst. Já jsem Helena Mocová, náhradní teta z Klokánku z Litoměřic,“ uvedla jedna z vychovatelek.

„Jsme spokojeni, že je tady hodně zvířat. Některá z nich děti ještě vůbec neviděly. Jsou spokojené, že jsou na výletě, mají tady volnost,“ doplnila její kolegyně.

Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Andreje Babiše Čapí hnízdo

Andrej Babiš dal Klokánkům šek na milion korun. Pro jejich šéfa Jana Vaňka to bylo překvapení. „Ta částka je úžasná a rozhodně jsme to nečekali. Je to milé překvapení. Určitě to použijeme na provoz Klokánků, to je jasné. Jak to ale bude přesně rozděleno, to vám teď neřeknu,“ uvedl.

Babiš připomněl, že Klokánky podporuje od roku 1998. „Jsem rád, že děti přišly, nebyla to žádná politická akce,“ zdůraznil.

Politický rozměr návštěvy prezidenta na farmě odmítl také místopředseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček. „Já jsem zachytil především to, že se udělalo něco pro děti. Vnímám to částečně i charitativně, jestli tam někdo hledá nějaké politické pozadí, to už je téměř paranoia. Nehledejme někde něco, co tam není.“

S tím ale zásadně nesouhlasí 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Jestliže je tam ministr financí Andrej Babiš, jestli je tam prezident, tak je to naprosto politická akce. A to, že si vezmou jako stafáž děti z Klokánků, jen aby měli hezké záběry, považuju za naprosto nedůstojné,“ zdůraznila.

Podle ní je to nestandardní situace v demokratické zemi. „Nedovedu si představit, že by za minulých vlád byl ve své funkci ministr podezřelý z dotačního podvodu za 50 milionů, a že by se na ten údajný podvod přijel podívat prezident,“ dodala.

Kauza Čapí hnízdo
autor: lej
Spustit audio