Politici se rekreovali na Floridě, teď to budou muset vysvětlit policii

24. únor 2009
Pod kůži

Deset pardubických politiků si před vánoci udělalo pěkný výlet na Floridu. Ne však za svoje peníze. Část nákladů jim jen tak mimochodem zaplatil hokejový klub, který tito účastníci zájezdu prodali téměř před rokem podnikateli Šmidberskému. A právě na jeho pozvání do Spojených států odjeli. Na základě odhalení podivuhodné cesty pardubických politiků podala nedávno opozice trestní oznámení na zastupitele, kteří podezřelý prodej hokejového klubu schválili.

Výlet na Floridu si vloni před Vánoci udělalo deset pardubických zastupitelů. Nebylo by na tom vůbec nic špatného, kdyby jim část nákladů na dovolenou nezaplatil hokejový klub, jehož většinovým vlastníkem je podnikatel Roman Šmidberský. A právě ti zastupitelé, kteří se na Floridě rekreovali, podpořili téměř před rokem prodej úspěšného hokejového klubu panu Šmidberskému. Podivuhodná cesta politiků do Spojených států byla odhalena a pardubickou veřejnost, která doslova hokejem žije, velmi pobouřila.

"Hlavně si myslím, že k tomu vůbec nemělo dojít. Je špatně, že se vůbec takové věci stávají. Prodej klubu a další věci, které se týkají výběru vlastníka a kupce klubu nebylo správně a mělo by se to řešit jinak, než se to vyřešilo," svěřil se se svým názorem obyvatel Pardubic. "Způsob, jakým tam jeli, se může zdát, že to byl dar nebo poděkování, že odprodej proběhl hladce. Díky tomu, že tam odjeli bez jakékoliv informace, nasvědčuje tomu, že to byl dar, nikoliv nějaká služební cesta nebo soukromá aktivita," doplnil další.

"Něco jsem o tom slyšel. Je to jen důkaz, že páni na radnici příliš mlaskají a myslí si, že lidem to už je jedno," řekl jiný obyvatel východočeského města. "Přijde mi to poměrně skandální a moc nechápu, že ostatní lidé to moc neřeší. Nevím, jestli společnost už je tolik otupělá tím, že kauz kolem politiky je tolik, že na to už lidé přestali reflektovat," prohlásil muž, kterého jsme v Pardubicích oslovili na ulici.

Ani další obyvatelka se netajila nevolí k jednání pardubických zastupitelů: "Něčím to smrdí. Buď to bylo už předem domluvené a všichni věděli, co jim z toho poplyne, nebo jim hokejový klub tímhle způsobem poděkoval. Každopádně takhle by to fungovat nemělo."

Zajímali nás i odpovědi na otázku, zda by měla být kauza Florida znovu otevřena a prošetřena. "Nevím, jestli by to něčemu pomohlo. Každopádně by se slušelo, kdyby se veřejnosti dostalo to, jak to opravdu bylo, ne zkreslené informace, které se k lidem dostávají," míní oslovený muž. "Nemyslím si, že by to vyznělo do prázdna. Naopak, slyšel jsem o tom asi před čtvrt rokem a teď se to znovu rozvířilo. Takže si myslím, že to do prázdna nevyznělo, furt se o tom mluví," dodal jiný muž z Pardubic.

Výletníky prozradily perfektně opálené tváře

Média sice na střet zájmů upozornila, veřejnost byla pobouřena, podezřelá cesta politiků na Floridu vyzněla ale do prázdna. Novým momentem je ale trestní oznámení, které na zastupitele podala opozice.

Na celou kauzu se přišlo úplnou náhodou. A to tak, že se novináři pozastavili nad tím, jakéže to mají někteří politici na sklonku podzimu úžasné opálení. Kauza Florida byla na světě. Každý z deseti politiků měl pro údajný soukromý výlet jiné důvody.

Řada z nich váhala, jestli má pozvání přijmout. Například zastupitel Jaroslav Kňava se ale přihlásil dobrovolně. "Skoro bych řekl, že jsem se sám přihlásil. Nejenom kvůli tomu, že je to zajímavá cesta v rámci hokeje, ale hlavně proto, možná se to bude zdát divné, ale bral jsem to jako takovou rehabilitační a turistickou kúru," vysvětlil své důvody zastupitel.

Pozvání na Floridu vyvolalo několik měsíců po prodeji hokejového klubu dohady. Zvláště, když všichni výletníci pro prodej klubu hlasovali. "Nemám pro to reálné vysvětlení, z jakého důvodu tam jeli, i když je pravda, že většinu nákladů si platili sami. Ale i přesto jim hokejový klub nějakých deset, patnáct procent zaplatil. Už i to je s podivem, proč to vůbec dělal," říká opoziční politik Jindřich Tauber.

Právě otázky kolem placení výletu na Floridu patří mezi nejzajímavější momenty celé kauzy. Po odhalení cesty do Spojených států začali někteří politici tvrdit, že za zájezd hokejovému klubu zaplatili 50.500 korun v hotovosti a ve stejný den na pokladně. Například Jaroslav Kňava: "Hokejový klub požadoval zaplatit částku hotově. Vzhledem k tomu, že jsem byl časově zaneprázdněn, tak jsem si pouze vyzvedl 30 tisíc doma a 20 tisíc od společníka a šel jsem to ten den zaplatit hotově. Nevím, jak pro koho je padesát tisíc velká nebo malá částka. Přiznám se, že je to taková normální částka, kterou má doma velká spousta lidí na strýčka Příhodu."

Vyskytl se ale menší rozpor, protože další z výletníků, Milan Tichý tvrdil Českému rozhlasu něco jiného. "Hokejový klub to nechtěl v hotovosti. Nabídl jsem mu tu možnost sám, neboť jsem měl k dispozici větší částku v hotovosti. Neviděl jsem tedy důvod, proč bych to měl ukládat na účet a zase to posílat," řekl zastupitel.

Politici obhajovali cestu tím, že hokejovému klubu po jeho prodeji už nemohou být nějak prospěšní. "Nevím. Po prodeji akcií panu Šmidberskému, co by hokej mohl chtít od nás, když všechno má. Platí klasický nájem," vysvětlil tento postoj Jaroslav Kňava.

Jenže se ukázalo, že hokejový klub v tu dobu už začal vyjednávat o snížení nájmu v městské ČEZ aréně. Ta je v majetku Městského rozvojového fondu, který stoprocentně vlastní město Pardubice. V jeho vedení sedí zastupitelé a čtyři z nich nechyběli ani na Floridě. A právě oni budou o snížení miliónového nájmu rozhodovat.

Na střet zájmů upozornil zastupitel a člen Městského rozvojového fondu František Brendl. "Protože ta vazba je úzká. Spravujeme městský majetek, respektive je to náš majetek, ale jsme městská akciová společnost. Jako správci tohoto majetku nemůžeme jezdit s naším klientem, kterému pronajímáme halu na takovéhle výlety," prohlásil František Brendl. Ten nakonec na protest, že politici celou kauzu zametli pod koberec, z představenstva fondu dobrovolně odešel. Ostatní si své funkce udrželi nebo dostali nové.

"Tady je vidět, že když je potřeba, tak ti pánové drží pohromadě. V této kauze, která je nemorální, je děsivé, že to takhle v tomto městě funguje. Zdvihnete prst a dostanete přes něj. Ať jste politik nebo žurnalista nebo cokoliv jiného," stěžuje si František Brendl.

Novým momentem v celé kauze je trestní oznámení, které teď podala na zastupitele opozice. Důvodem byl fakt, že město prodalo úspěšný hokejový klub panu Šmidberskému za cenu výrazně nižší, než byla jiná nabídka. Jestli bude mít trestní oznámení nějaký smysl, ukáže teprve čas. Podle pardubického primátora Jaroslava Demla záleží teď na každém politikovi zvlášť, zda přijme za své chování morální zodpovědnost. "Každý ať si na to udělá svůj názor a každý ať si řekne, jestli to bylo správně, nebo nebylo," dodal primátor.

Pardubičtí zastupitelé jednali korupčně

Pardubická kauza Florida rozvířila vzduch ve městě, které žije hokejem. Pardubičtí politici vyrazili za peníze hokejového klubu HC Moeller Pardubice na výlet do Spojených států. Jde o střet zájmů, o politický klientelismus nebo to je jen zbytečně nafouknutá mediální bublina?

Stanislav Beránek z Transparency International uvedl, že jeho organizace vnímá korupci šířeji, než vymezuje zákon, například trestný čin úplatkářství. Jedná se třeba o poskytnutí nějaké výhody, která souvisí s postavením. "V tomto smyslu se o korupční jednání jednoznačně jedná," prohlásil Stanislav Beránek s tím, že v pardubickém případu je možné vidět střet zájmů. "Jakmile se v korupčním prostředí člověk zaplete, tak je vydíratelný a může být korumpovatelný," doplnil.

Podstatou případu je, že pardubičtí politici byli na Floridu pozváni v souvislosti s jejich veřejnou funkcí, nikoliv jako soukromé osoby. "To, jestli si platili větší nebo menší část, není úplně podstatné," upřesnil odborník na korupční chování. Zároveň řekl, že tento případ je podobný s kauzami, které se staly v nedávné době v Liberci a Ostravě, kdy zastupitelé, kteří rozhodovali o výstavbě sportovních hal, byli pozváni do USA na utkání NHL. Transparency International přitom eviduje stovky případů korupčního chování v České republice.

V této souvislosti ovšem upozornil, že v Česku dochází k jakési inflaci podání trestních oznámení. "Politici si je na sebe podávají navzájem a je to nejčastější způsob řešení tohoto problému," řekl Stanislav Beránek, který se domnívá, že politiky by měla hlídat především veřejnost a sami členové jejich politických stran. "Tady je trochu problém, že nezájem veřejnosti vede k tomu, že politiku dělají ti, kteří nejsou ani tak schopní, jako jsou všehoschopní. A není zájem je kontrolovat," doplnil.

Stanislav Beránek neví, zda v pardubickém případu bude co vyšetřit. Nicméně upozornil na absenci politické zodpovědnosti. "Tady odstupují až tehdy, až budou odsouzeni soudem. To ale není morální a politická zodpovědnost. Vlastně tím říkají, že co není zákonem zakázáno, je povoleno. Lze k tomu ale ještě dodat, že vše, co je povoleno, není ještě čestné. V tomto případě se jedná o praktiku, která rozhodně není morální a čestná. Odsoudit by je měli především sami občané," dodal Stanislav Beránek.

V Bohumíně vypukla válka mezi bezdomovci! Ti místní hájí svou čekárnu na nádraží před nájezdy lidí bez přístřeší z dalekého okolí. Nalaďte si ve středu 25. února Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , lvb , KUB
Spustit audio

Více z pořadu