Politici musí vystupovat proti antiromským náladám, vybízí Šimůnková

10. září 2013

Český helsinský výbor upozorňuje, že postavení Romů v Česku se prudce zhoršuje. Ve zprávě o stavu lidských práv vydávané od roku 1993 se píše, že stále víc lidí obrací svůj hněv a frustraci ze zhoršující se životní situace právě proti této menšině. A v protiromských pochodech prý vedle pravicových radikálů přibývá i běžných občanů.

Lidé z helsinského výboru viní z tohoto vývoje i politiky, kteří podle nich eskalaci rasistických nálad většinou buď přehlížejí, nebo ještě zhoršují populistickými výroky.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnkové považuje pasáž zprávy helsinského výboru o Romech za poměrně reálnou. „Nejhůř je na tom oblast protiromských nálad a z toho je odvozena obecná situace Romů.“ Extrémním postojům podle ní nahrává i ekonomická situace a politická nestablita.

„Co mi zde hodně chybí, je vystupování politických činitelů proti těmto extremistickým náladám,“ poznamenala Šimůnková. Za další klíčové oblasti pak označila vzdělání a zaměstnanost.

„Jedna z naprostých priorit je po letech mluvení zakotvit tzv. sociální neboli veřejné bydlení. Mluvíme o tom léta, nic se neděje. Narůstá počet ubytoven, kde bydlí opravdu ti nejchudší, především Romové. A majitelům ubytoven stát v podstatě toto proplácí na doplatku za bydlení.“

Doplatek se podle Šimůnkové musí zastropovat a kontrolovat a stejně tak kontrolovat i kvalitu samotného bydlení.

„Je to první krok. Ten další, nejdůležitější, je zakotvit sociální bydlení. Pokud to neuděláme, situace se bude zhoršovat,“ vybídla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

autoři: mkp , ves
Spustit audio