Policisté na Plzeňsku prošetřují dvojici novoročních incidentů s pyrotechnikou

2. leden 2019 17:04

Práci policistům i záchranářům na Plzeňsku přidělaly na Nový rok hned dva výbuchy. První otřásl Městem Touškov, druhý o několik hodin později Přešticemi. Oba případy šetří policisté jako obecné ohrožení. Celkově ale hodnotí krajští policisté a záchranáři letošní oslavy v porovnání s předchozími lety jako klidnější.

Krátce po půlnoci na náměstí v Přešticích na jižním Plzeňsku odpálil jednadvacetiletý mladík upravenou pyrotechniku. Velkou ohnivou explozi natočili na místě svědci na video a záznam se velmi rychle rozšířil na sociálních sítích. Právě díky tomuto videu se o případ začali zajímat i policisté.

„Kriminalisté v současné době vyslýchají svědky. Zjišťují, co vše bylo použito k přípravě, zda došlo ke zranění osob či škodám na majetku,“ popsala stav vyšetřování policejní mluvčí Martina Korandová.

Policisté zároveň také požádali o odborný posudek, který by měl ukázat, jestli nemohla být použitá výbušná směs nebezpečná. Teď čekají na výsledky. Výbuch nikoho nezranil, v tomto případě nemuseli zasahovat ani hasiči.

Ve Městě Touškově zranila světlice tři děti 

Hůře ale dopadl novoroční obecní ohňostroj v Městě Touškově u Plzně. Světlice tam dopadla mezi přihlížející diváky a zranila tři děti. Podle prvních informací jde spíše o lehčí zranění.

„Nyní probíhají výslechy a čekáme na lékařské správy o stavu raněných. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí Martina Korandová.

Také v tomto případě policisté zjišťují příčiny neštěstí a případná další zranění či způsobené škody. Požádali už také o odborná vyjádření, na základě kterých budou pokračovat v dalším prověřování incidentu.

Silvestrovské oslavy v kraji byly tentokrát podle policistů a zdravotníků spíše klidnější

Zdravotničtí záchranáři v Plzeňském kraji absolvovali od novoroční půlnoci během sedmi hodin šedesát výjezdů. Kvůli popáleninám způsobeným výbuchem petardy museli zasahovat celkem dvakrát a v obou případech přímo v krajské metropoli. Další úrazy pak byly následkem různých potyček a napadení. Nejčastěji to bylo opět v centru Plzně, ale také v Klatovech, Domažlicích, Holýšově nebo ve Starém Plzenci.

„Toto časové období patří každoročně ke kritickým. Přestože počet výjezdů byl zhruba dvaapůlkrát vyšší, než je běžné v jiné dny, patřily oslavy příchodu nového roku v porovnání s uplynulými léty ke klidnějším,“ shrnul následky oslav příchodu nového roku Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby.

Policisté během silvestrovských oslav přijali na tísňové lince 115 oznámení. Většinou šlo např. o požáry kontejnerů a popelnic, rušení nočního klidu, házení petard, ztráty osobních dokladů, fyzické potyčky nebo opilce obtěžující v ulicích.

autoři: Jan Markup , sch | zdroj: ČTK
Spustit audio