Policisté budou kontrolovat lodě a jachty v Šibeniku

18. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské ministerstvo moře a dopravy připravilo dvoudenní akci nazvanou Chobotnice 3, která byla zaměřena na kontroly lodí a jachet v oblasti Šibenik. Úředníci tamního kapitanátu odhalili celkem 31 přestupků, nejčastějším prohřeškem byla vysoká rychlost.

V Chorvatsku je bez ohledu na druh plavidla přísně zakázána plavba rychlostí větší než 10 uzlů a to minimálně 300 metrů od osídlené pevniny nebo pláže. Uložené pokuty dosáhly v souhrnu 40ti tisíc kun. Kromě Chorvatů, Italů a Němců byli mezi pokutovanými jachtaři i Češi.

Požár u města Mijalica Stanovi je od dnešního odpoledne pod kontrolou hasičů. Záchranářům přiletěla na pomoc dvě hasicí letadla a sedm aut s cisternami. Před čtyřmi hodinami začalo hořet na ostrově Zverincu u Zadaru. Hoří zde tráva a makové pole. S ohněm bojuje deset zadarských hasičů, které na ostrov dopravila policejní loď, v práci jim pomáhají dvě letadla a jedna helikoptéra.

Turisté, kteří si na jadranu zvykli, že mohou nakupovat i v pozdních večerních hodinách, si nyní musejí se svými nákupy pospíšit. Podle nového zákona, který začal platit právě nyní, mohou být obchody v Chorvatsku otevřeny pouze do 21 hod. Omezení se netýká benzínových pump, prodejen na letištích, hraničních přechodech, dále na nádražích, v trajektových přístavech a na dálničních odpočívadlech.

Od začátku příštího roku by měl také začít platit zákaz prodeje v neděli. Výjimkou by měla být sezóna od začátku června do konce října, kdy bude prodej povolen do dvou odpoledne. Nový zákon je jedním z hlavních témat, kterému se věnují zdejší média a samozřejmě i politici. Ti nevylučují, že se zákon nakonec vrátí do své původní podoby, která umoźnovala každodenní prodej až do půlnoci. Návrh chce podat ministerstvo hospodářství. A ještě tady máme jeden tip na dnešní večer: Ve sklepení Diokleciánova paláce ve Splitu začíná dnes ve 21 hodin koncert hudebního kvarteta Dioklecián. Vstupné je zdarma.

Kurzy měn

Banka Zagrebačka vyplácí za 1 Euro 7 kun a 12 lip a za 100 českých korun 28 kun a 52 lip. Ceny benzínu a nafty v síti čerpacích stanic INA zůstávají stejné. Eurosuper 95 stojí 9 kun 4 lipy a Eurodiesel 9 kun 46 lip.

Ceny PHM a doprava

Dopravní nehodu máme hlášenou na křižovatce jadranské magistrály u města Lozici poblíž Dubrovníku. Jezdí se zde jedním jízdnímpruhem

Na dálnici A1 je ve směru z jihu před tunelem Sveti rok kolona dlouhá 4,5 km. Tunelem Mala Kapela se projíždí bez čekání. Na většině dalších silnic je středně hustý provoz.To platí zejména o jadranské magistále a dálnici A2 ve směru Záhřeb hraniční přechod Macelj. Zde také počítejte s menším zdržením při výjezdu z Chorvatska.

Předpověď počasí na 19. 8. 2008

Na Jadranu bude zítra slunečno. V noci a dopoledne bude foukat slabá bura. Nejnižší ranní teploty 18 až 23, odpolední 30 až 33 st. C. Teplota moře 23 až 27 st. Nejteplejší je moře u Zadaru

Informace pro jachtaře: Zítra odpoledne bude otevřeném moři na středním a jižním Jadranu foukat vítr o rychlosti do 35 uzlů. Moře bude dopoledne na stupni 2 až 3, odpoledne i na čtyřce. Viditelnost 20 - 30 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu