Policie zasahovala na pražském magistrátu. Kvůli starším dokumentům

11. srpen 2014

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dnes od rána zasahovali v několika budovách pražského magistrátu. Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které ale zatím nechce prozradit další podrobnosti. Podle magistrátu si detektivové vyžádali zejména písemné dokumenty z minulých let.

Policie přijela na magistrát zhruba v půl deváté. Detektivové a dozorující státní zastupitelství ale zatím veškeré podrobnosti tají.

„Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu provádějí úkony v trestním řízení, které probíhají od dnešních ranních hodin v budově magistrátu hlavního města Prahy,“ potvrdila mluvčí policie Iva Knolová.

Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, státní zástupce Pavel Komár ale nechce prozradit další podrobnosti:

„Další podrobnosti uvádět nebudeme. Nebudeme je potvrzovat, ani vyvracet. Jediné, co lze momentálně říci, je, že výkon dozoru provádí Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.“

Policisté zřejmě na magistrátu zajistili dokumenty k veřejným zakázkám z minulých let. Soustředili se nejspíše na období, kdy byl šéfem odboru investic Jiří Toman, který měl za éry Pavla Béma na starosti většinu stavebních projektů v Praze.

Oddělením protekly miliardy korun ročně. Jeho advokát Bronislav Šerák řekl, že policie Tomana zatím nekontaktovala.

Olomoučtí vrchní státní zástupci dozorují také kauzu kolem bývalé šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, dnes už Nečasové. Jméno Jiřího Tomana na začátku případu figurovalo v dokumentu o jejím stíhání.

Toman měl být podle policie členem organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky a Iva Rittiga. Kvůli tomu u něj udělali před rokem domovní prohlídku. Odnesli si počítač a několik dokumentů.

Janoušek se přátelil s někdejším primátorem Pavlem Bémem z ODS. Jak svědčí například odposlechy, které před dvěma lety zveřejnila MF Dnes, měl Janoušek na Béma velký vliv. Měli se spolu domlouvat například na prodeji městského majetku nebo na změnách územního plánu.

V odposleších figuruje i Toman, a to pod přezdívkou Sumec. Vyplývá z nich také, že bývalý šéf investic byl Bémovou pravou rukou a kamarádil se rovněž s lobbistou Janouškem.

Magistrát hlavního města Prahy

Státní zástupce Pavel Komár ale nechtěl potvrdit, zda zásah na magistrátu souvisí s touto kauzou. Roman Janoušek Českému rozhlasu popřel, že by s tím měl cokoliv společného:

„Já s tím nemám nic společného. Myslím, že je to nesmysl. Ale děkuji vám za informaci a mějte se moc hezky.“

Tomáš Hudeček přítomnost policistů na magistrátu jen potvrdil, další informace prý nemá k dispozici.

O dění kolem pražského magistrátu se v poslední době zajímá policie v řadě případů. Několik bývalých i současných radních včetně primátora čelí obžalobě v kauze Opencard. Detektivové se v posledních měsících zabývají mimo jiné také hospodařením Pražských služeb, které město většinově vlastní.

autoři: jšo , Michaela Vydrová , vok , mch
Spustit audio