Policie vyšetřuje předražený nákup pozemků v Dobřanech od zaměstnanců tamního městského úřadu

29. květen 2013

Policie vyšetřuje případ údajně předraženého nákupu pozemků městem Dobřany od zaměstnanců vlastního městského úřadu. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal poslanec Věcí veřejných za Jihomoravský kraj Michal Babák. Se svým právníkem ho doručili na státní zastupitelství letos v březnu.

"Vzhledem k tomu, že se nám ozvali někteří zástupci veřejnosti v obci Dobřany a také na to upozornili někteří opoziční zastupitelé, podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele," řekl Michal Babák.

Důvodem je, že byly nakoupeny pozemky od fyzických osob - zaměstnanců obce - za korunu padesát a následně prodány městu Dobřany za zhruba sto korun za metr čtvereční. V tu chvíli v tom vidíme trestný čin zneužití informace," vysvětlil poslanec Věcí veřejných.

Pozemky v lokalitě Polní o výměře necelé čtyři hektary koupili dva zaměstnanci dobřanské radnice v roce 2001. Město v té době o jejich využití neuvažovalo. O rok později ale došlo k obratu.

"Město se o ně začalo zajímat o povodních v roce 2002, protože tato lokalita je v blízkosti řeky Radbuzy, ale nebyla povodněmi zasažena. V té době se přišlo na to, kdo vlastní pozemek a město s vlastníky začalo jednat," popsala obrat tehdejší zastupitelka a dnes první místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová.

Dobřany v lednu 2003 uzavřely s majiteli pozemků smlouvu o smlouvě budoucí na prodej pozemků. O tři měsíce později začalo město prácovat na novém územním plánu, který o rok později v listopadu schválili zastupitelé. A v roce 2006 se prodej pozemků dokončil.

"Tito zaměstnanci městského úřadu nakoupili pozemky za 40 tisíc korun a následně je městu prodali včetně daru, který dostali od města, zhruba za dva a půl milionu korun. Jakmile město zjistilo, že zaměstnanci nakoupili pozemky za tyto peníze, mělo zastupitelstvo buď donutit zaměstnance prodat pozemky za tu cenu, za kterou je koupili, protože to bylo minimálně nemorální, nebo ty pozemky nevykupovat," je přesvědčený poslanec Babák.

Starosta Dobřan: Město rozhodně netratilo

Prodávající navíc dostali od města Dobřany darem ještě dvě parcely. Podobná kupní cena včetně daru nebyla podle tehdejší zastupitelky Dagmar Terelmešové v té době ničím neobvyklým.

"Jde o klasický nákup pozemků, které město uskutečnilo od soukromých subjektů za v té době obvyklou cenu 50 korun za metr čtvereční za rozvojovou lokalitu. Subjektům, které měli zájem o ponechání parcely pro svou vlastní potřebu nebo pro své děti, se vyhovělo," říká Dagmar Terelmešová.

Výhodnost investice do propíraných pozemků vidí i současný starosta Dobřan Marek Sýkora.

"Celková cena je asi jeden a půl milionu korun za prodej pozemků plus dvě parcely, takže jsme asi na necelých dvou a půl milionech. Dneska bychom tuhle lokalitu prodali bez zasíťování při tržní ceně 500 korun za metr čtvereční asi za deset milionů. Znamená to, že město Dobřany na tom rozhodně netratilo a ta cena by se nám dneska několikanásobně vrátila," myslí si Marek Sýkora.

Město Dobřany chce na zmiňovaných pozemcích časem postavit atriové domky. Morální a etickou otázku celého případu dnes nikdo neřeší. Případné zneužití informací v současné době vyšetřuje policie a zatím v tomto případu nevznesla žádné obvinění.

autoři: ala , mkl
Spustit audio