Policie vyšetřuje nehodu na eskalátorech v pražském metru jako obecné ohrožení

11. prosinec 2014

Pražská policie vyšetřuje nehodu eskalátorů ve stanici metra Můstek jako obecné ohrožení. Nehoda se stala 27. listopadu. Eskalátor vedoucí do stanice z Jungmannova náměstí se nečekaně rozjel do protisměru. Někteří lidé přitom popadali a zranili se.

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan vysvětlil, že policisté museli zahájit trestní řízení, aby mohli zadat znalecké posudky.

„K tomu, abychom mohli provádět další úkony prošetřování, především zadávání znaleckých posudků a tak dále, je nutné zahájit úkony trestního řízení,“ řekl Hulan a dodal:

„To ale neznamená, že se a priori v této události jedná skutečně o trestný čin. To budeme moci konstatovat až na základě výsledků zadaných znaleckých expertiz.“

Policisté předali ke znaleckým posudkům součástky stroje. Výsledky budou znát za několik týdnů nebo měsíců.

Závadných eskalátorů je více

Událost se stala 27. listopadu ve stanici metra B Můstek ve směru na Jungmannovo náměstí. Kvůli technické závadě na eskalátorech se krátce po poledni jezdící schody ve směru nahoru prudce zastavily a pak se rozjely opačným směrem. V tu chvíli bylo na schodech asi třicet cestujících, tři se při tom zranili.

Dopravní podnik následně zjistil, že za nehodu může vážná konstrukční závada na eskalátorech od jednoho dodavatele. Proto na den uzavřel například totožné jezdící schody ve stanici Staroměstská, aby byly zkontrolovány.

Závadných eskalátorů má dopravní podnik v metru celkem 12, vedle Můstku a Staroměstské jsou také na Florenci, Hlavním nádraží a Náměstí Republiky.

Všude byly odstaveny, do těchto tří stanic ale jezdí i jiné typy, takže je dopravní podnik zavírat nemusel.

autoři: rok , kap
Spustit audio