Policie v Sokolově odhalila obchodníky s pervitinem, při zásahu zadržela 6 kg drogy

7. březen 2013

Detektivové z Národní protidrogové centrály objevili v Sokolově více než šest kilogramů pervitinu. Zároveň zadrželi tři Vietnamce a jednoho Čecha. Skupina se zaměřovala na distribuci drogy ve velkém.

Policie na případu pracovala od října loňského roku.

„Cílili jsme na distribuční skupinu, která je schopná zobchodovat větší množství pervitinu s tušeným místem odběru ve Spolkové republice Německo,“ říká ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Pachatelé ukryli pervitin v dětské výživě – v sunaru. Šest kilogramů metamfetaminu mohli na černém trhu prodat za zhruba 6,25 milionu korun.

„Ono je potřeba rozlišovat mezi velkoobchodními cenami z černého trhu a koncovou maloobchodní cenou pro spotřebitele, u které se započítává jak marže distributorů, tak případné proředění distribučních článků. Pokud se přidržím úvahy, že měl materiál převážně skončit ve Spolkové republice Německo, tak můžeme hovořit zhruba o 250 tisících eur,“ odhaduje Frydrych.

Zadrženo bylo několik Asiatů a jeden Čech. Podle Frydrycha šlo o typickou distribuční skupinu, orientovanou na masivní poptávku.

Vietnamští trhovci v pohraničí ovládli jak výrobu, tak prodej drog. Jsou organizovaní a nikoho mezi sebe příliš nepustí. Přesto byl zadržen i jeden Čech.

„S ohledem na svoji kriminální minulost a vztahy do kriminálního prostředí měl velmi dobré jméno a působil jako klasický spolupachatel té skupiny,“ dodává Frydrych.

autoři: psp , Michaela Vydrová
Spustit audio