Policie prověřuje sponzory ODS. Straně dali miliony korun v době, kdy neměli peníze

28. červen 2016

Jedni z největších sponzorů Občanské demokratické strany posledních let, brněnské firmy D-Pharm a Lékárna u Rubínu, krachují. V letech 2012 a 2013 straně darovaly 12,75 milionu korun, jak ale zjistil Radiožurnál, už tehdy neměly peníze.

Současný poslanec a tehdejší místopředseda ODS a šéf brněnské stranické buňky Pavel Blažek si ale na dary nevzpomíná a tvrdí, že neví, kdo je vyjednal.

„Ty firmy neznám. Musela to schvalovat centrála, protože my jsme přijímali vždycky dary buďto padesát, nebo sto tisíc, to se měnilo. A tohle šlo úplně mimo struktury brněnské ODS,“ řekl Blažek.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který se dnes stranickým financím věnuje, se pak brání tím, že v té době je neměl na starosti.

„Vzhledem k tomu, že dary byly řádně vykázány a prošly účetní závěrku, v této chvíli nevidím důvod, proč bychom se měli vracet do minulosti a vracet je,“ uvedl Stanjura.

Předseda ODS Petr Fiala odmítl sponzorské dary komentovat a před dotazy utekl.

Za společnostmi stojí Danuše Vítková

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu sídlí v Brně a obě se zabývají prodejem léků. Obě jsou také majetkově a personálně propojeny a stojí za nimi podnikatelka Danuše Vítková. Tu se ale Radiožurnálu nepodařilo kontaktovat.

Vítková nebyla k zastižení v místě svého bydliště, nebrala mobilní telefon, neodpovídala na e-maily a kontakt na ni neposkytla ani její příbuzná Jarmila Vítková, která rovněž ve zmíněných společnostech působila. Dary pro ODS tak nebyl ochoten nikdo vysvětlit.

“Nevím, kde jste na mě vzala telefon, a rozhodně se nechci k ničemu vyjadřovat,” odmítla komentář Jarmila Vítková.

Společnosti D-Pharm a Lékárna u Rubínu fungovaly přes deset let. V prvních letech měly obraty v řádu desítek milionů a desítky zaměstnanců. Na konci roku 2012 se jim ale přestalo dařit.

Radiožurnál dohledal v insolvenčním rejstříku, že pravděpodobná majitelka obou společností Danuše Vítková si už v polovině korun 2012 zřídila bankovní účet s povoleným kontokorentem 5 milionů korun, který také čerpala, nebo to, že už v únoru 2013 společnost D-Pharm dlužila peníze svým dodavatelům a neplatila včas faktury.

Krátce před tím přitom firma poslala ODS tři miliony korun a následně - v dubnu 2013 - další 1,75 milionu. To už byla v prodlení hned s několika fakturami a dlužila dodavatelům více než čtyři a půl milionu korun. A podobné to bylo i v případě Lékárny u Rubínu.

“Ty společnosti jsou si velmi blízké. Účetnictví, které jsem převzal, je místy nepřehledné a je zřejmé, že třeba finanční prostředky obou společností se prolínaly,” říká insolvenční správce Lékárny u Rubínu Jiří Mlčoch.

Na podivnosti darů upozornila dodavatelská firma

Radiožurnál ale zjistil ještě další podezřelé okolnosti darů - z několika zdrojů získal informaci, že společnosti neměly na svých účtech na dary peníze a že přeposlání minimálně jednoho sponzorského daru předcházel vklad hotovosti 3 miliony korun - stejná částka pak byla obratem poslána na účet ODS.

Na podivnosti sponzorských darů upozornila už v roce 2014 dodavatelská společnost Pharmos, která podala na policii trestní oznámení. Výsledkem šetření sice byla obžaloba i odsouzení Danuše Vítkové, ale pro trestný čin zatajení věci, sponzorské dary policie nakonec zřejmě odložila. Pharmos se proto obrátil i na protikorupční policii, která ale odmítla průběh případného šetření komentovat.

Insolvenční správci chystají trestní oznámení

Trestní oznámení ohledně sponzorských darů teď ale zvažuje také insolvenční správce Lékárny u Rubínu Jiří Mlčoch a připravuje jej insolvenční správkyně společnosti D-Pharm Martina Jinochová Matyášová.

Ta do poslední zprávy o činnosti insolvenčního správce, kterou má Radiožurnál k dispozici, uvedla, že podá trestní oznámení mimo jiné pro podezření z “porušování povinností při správě cizího majetku ve vztahu k peněžitým darům, které byly poskytnuty ODS” a z “poškození věřitelů pro načasování doby zahájení úpadkového řízení a fikci reorganizace”.

Podle Jinochové Matyášové na sebe totiž společnost D-Pharm podala návrh na insolvenci jen krátce poté, kdy uplynula lhůta, ve které insolvenční správce mohl dary pro ODS rozporovat a požadovat podle zákona jejich vrácení.

V roce 2013 byla společnosti D-Pharm největším sponzorem ODS, v roce 2012 byly pak obě firmy druhým největším sponzorem, první byl tehdy hokejista Jaromír Jágr.

autor: mba
Spustit audio