Policie propustila advokáta stíhaného za podplácení. Soudce Novák v cele zůstává

17. březen 2016

Policie dnes propustila advokáta stíhaného pro zneužití pravomoci a podplácení. Stíhán bude na svobodě. Podle médií se jedná o Josefa Douchu. Soudce chomutovského soudu Ivan Novák, který ve stejné kauze čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku, zatím zůstává v cele.

Oba muže obvinila ve středu protikorupční policie.

„Trestně stíhaný advokát byl propuštěn ze zadržení a nadále bude trestně stíhán na svobodě,“ oznámil lounský okresní státní zástupce Radim Dragoun.

„V průběhu středečního a dnešního dne se díky příkladné aktivitě policejního orgánu podařilo zajistit všechny důkazy, u kterých by mohlo hrozit jejich ovlivnění či zmaření ze strany obviněného. S ohledem na tuto skutečnost pominuly důvody koluzní vazby,“ dodal.

O vazebních důvodech u stíhaného soudce Nováka bude podle něj rozhodováno dnes ve večerních hodinách.

Případ souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, nikoli ale s někdejším senátorem za ODS a starostou Chomutova Alexandrem Novákem odsouzeným za přijetí 40milionového úplatku. O jeho podmínečném propuštění rozhodl Ivan Novák loni.

„Bylo to na základě jiných případů," potvrdila mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Novákovi hrozí až deset let vězení, stíhanému advokátovi až šest. Podle médií je jím Josef Doucha. Česká advokátní komora ve středu potvrdila, že u něj v kanceláři zasahovali detektivové.

autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio