Policie nechá po vlně kritiky přepracovat hymnu 'V životě nestačí jen snít'

8. listopad 2014

Policejní prezident Tomáš Tuhý nechá přepracovat demoverzi hymny s názvem „V životě nestačí jen snít“, která vznikla na jeho přání jako nový policejní symbol. Do povědomí veřejnosti se dostala minulý týden. Řada policistů ale dílo odmítla a lidé nešetřili kritikou ani na sociálních sítích.

„Negativní ohlasy byly tak silné, že se pan policejní prezident rozhodl tuto pracovní verzi pozastavit a vrátit k přepracování. Chtěl by, aby hymna lépe vystihovala ducha moderní policie a zároveň, aby byla policisty kladněji přijata,“ řekla ČRo mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková.

„V životě nestačí jen snít. Vždy dobro chtít, zlo mužně přemáhat. Je třeba snahu navíc mít. Chránit a pomáhat…" to jsou první takty díla dirigenta hudby hradní stráže Jana Zástěry a textaře Martina Budka.

Padesátivteřinový sborový zpěv s doprovodem dechových nástrojů si vysloužil tvrdou kritiku a desítky znechucených komentářů na sociálních sítích i od samotných policistů. Dokonce se tam objevila stránka „Distancujeme se od Policejní hymny."

„Jako policisté se distancujeme od nové hymny Policie ČR, která připomíná socialistické budovatelské písně a dělá jen ostudu současné policii. Stáhněte tuto píseň a nedělejte z nás šašky," hlásá profil, který založili sami policisté.

Podle předsedy výkonného výboru Unie bezpečnostních složek Policie Zdeňka Drexlera je dobré, aby měli policisté vlastní hymnu. Pochod „V životě nestačí jen snít“, se mu ale také nelíbil. „Rytmus, a to, jak je to aktuálně podáno na internetu, si myslím, že není úplně šťastně zvoleno,“ řekl.

Hymnu měli policisté oficiálně používat už v první polovině příštího roku. Jestli se do té doby skladba, která má být novým symbolem policistů, stihne přepracovat, se zatím podle vedení policie neví.

autor: lov
Spustit audio