Policie našla bratry unesené ze strakonického dětského centra

27. říjen 2017

Policie odvolala pátrání po dvou bratrech, které před dvěma týdny unesli jejich rodiče z dětského centra ve Strakonicích. Dvojice s nimi odjela do zahraničí. Policisté je našli na Slovensku.

Dvojice se po dohodě s policisty Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Strakonice dobrovolně přihlásila ve čtvrtek ve večerních hodinách na Slovensku.

„Manželský pár byl zadržen při předání dětí do tamního krizového centra. Děti jsou v pořádku,“ dodala policejní mluvčí Lenka Krausová. Chlapce tak už policie neeviduje v databázi Dítě v ohrožení.

Sourozence odebral rodičům soud na základě předběžného rozhodnutí kvůli nedostatečné péči. Od července proto chlapci byli ve strakonickém centru. Po únosu pak byl na rodiče vydán evropský zatykač. I s dětmi je spatřili svědci v německém Freyungu.

Soudkyně Milena Hrdličková k případu původně řekla, že únos dětí mohl ovlivnit rozhodování soudu. Stejně jako fakt, že rodiče tímto krokem nerespektovali předchozí předběžné opatření o umístění dětí do ústavu.

autor:
Spustit audio