Policie identifikovala útočníky ze sobotních demonstrací, Pelikán její postup kritizuje

8. únor 2016

Policisté identifikovali některé útočníky ze střetů na sobotních demonstracích v Praze. Podle kriminalistů se jednalo o radikální fotbalové fanoušky. Policie tak dál odmítá spekulace, že mezi maskovanými útočníky byli příslušníci sboru, nebo že by policie řídila výpad proti levicovým radikálům. Celý zásah je předmětem dalšího šetření, jehož výsledky mají být známé do dvou týdnů.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk potvrdil, že muž v hnědé bundě, který se objevuje na záběrech ze střetu na Malé Straně, byl kriminalista. Důrazně ale odmítl spekulace, že řídil celou akci nebo jakkoliv napomáhal útoku.

„Jednalo se o kriminalistu, který byl velen na sobotní bezpečnostní opatření, a jeho úkolem bylo mimo jiné eliminovat možné střety názorově odlišných skupin,“ uvedl.

Podle něj v jednu chvíli hrozilo, že k takovému střetu dojde a kriminalista proto zkoordinoval policisty v uniformě, aby oddělili zátarasem obě skupiny, než na místo dorazí posily.

„Mezitím začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo,“ dodal Daněk.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO ale tento postup policie kritizuje. Sobotní události podle něj nevyžadují dvoutýdenní prošetřování, které plánuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ale měla by být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu.

„Ozbrojená maskovaná bojůvka před zraky policie… To si myslím, že vyžaduje okamžitou reakci a ne jen nějaké mnohatýdenní prošetřování,“ uvedl.

Ministr Chovanec svému kolegovi z vlády na Twitteru odpověděl otázkou: „Kde je váš smysl pro spravedlnost, když si nemyslíte, že by se závěry měly dělat až po těch dvou týdnech vyšetřování...? A politické procesy jsme tu už měli.“

Podle Pelikána jde ale o směšování dvou věcí. „Konkrétní odpovědnosti konkrétních lidí a odpovědnosti za výsledek. Někdo za ten výsledek odpovědný být musí a ten výsledek není správný,“ zdůraznil.

„Nechci kritizovat těch několik policistů, kteří tam byli a kteří skutečně zamezili tomu, aby se věci vyvinuly ještě hůře. Jde mi hlavně o to, aby lidé mohli pokojně demonstrovat a aby to nebyla válečná území,“ dodal.

Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) jsou výtky ministra spravedlnosti předčasné.

„Nebyl jsem tam a to, co jsem viděl v médiích, mi nedávná přesný obrázek toho, co se tam dělo. Nedovedu si představit, že bychom obratem kohokoli odsuzovali, ať je to velitel zásahu nebo kdokoli jiný. Překvapuje mě stanovisko pana ministra, kterého znám jako uvážlivého člověka, a který teď má názor hotový dřív než víme, co všechno proběhlo,“ poznamenal. Podle něj policie splnila svůj úkol.

Čtěte také

Policejní prezident Tomáš Tuhý připustil, že mohli selhat jednotlivci, celkově ale podle něj policisté sobotní události zvládli. Podobně se vyjádřil i ředitel pražské policie Miloš Trojánek.

„Přesvědčil jsem se jak na řídícím štábu, tak i přímo v ulicích metropole, že policisté i kriminalisté v rámci bezpečnostního opatření postupovali striktně dle zákona s maximálním využitím metod a prostředků antikonfliktní komunikace. Jejich profesionální nasazení a přístup velice oceňuji, policisté tak zabránili nejednomu vyostření situace,“ uvedl.

autor: vok
Spustit audio