Policejním prezidentem je Tomáš Tuhý. Podle ministra není ranař, ale diplomat

13. duben 2014

Novým policejním prezidentem je dosavadní náměstek prezidia Tomáš Tuhý. V České televizi to potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Oproti původním odhadům ustanovil Tuhého do funkce už včera.

Tomáš Tuhý už dříve řekl Českému rozhlasu, že pokud bude jmenován, žádné radikální kroky nechystá:

„Domnívám se, že policie teď měla pocítit klid pro práci, aby mohla pokračovat v dobře nastaveném trendu. Aby žádná další reforma neohrožovala ani policisty ani stabilní fungování policie.“

S výběrem souhlasí i ministr vnitra. „Policie je sbor, kde se musí velet. Musí být jasné, že má jedno vedení. To je začátek toho, aby policie byla stabilní, aby sloužila lidem v této zemi,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v České televizi.

V projektu nového ředitele Tuhého podle Chovance není žádná zásadní inovace. Podle Chovance teď ale policie přesně takového člověka potřebuje.

„Jmenovali jsme policistu, který je u sboru 23 let. Od začátku prošel mnohými funkcemi, není to člověk, který by přišel bočním vstupem, ale policista tělem i duší,“ dodal Chovanec, podle kterého Tuhý není ranař, ale diplomat.


Přehled policejních prezidentů samostatné ČR:
Ivan Vyleta, 1993
Stanislav Novotný, 1993-1994
Oldřich Tomášek, 1995-1998
Jiří Kolář, 1998-2005
Vladislav Husák, 2005-2007
Oldřich Martinů, 2007-2010
Petr Lessy, 2011-2012
Martin Červíček, 2012-2013
Petr Lessy, 2013-2014
Tomáš Tuhý, od 2014.
Pramen: ČTK

Tomáš Tuhý je u sboru třiadvacet let, velkou část služby strávil na severní Moravě. Mluví anglicky, polsky a rusky.

Vystudoval dvě vysoké školy, práva v Brně a filozofickou fakultu v Ostravě. O ničem jiném než o povolání policisty prý neuvažoval.

„Chtěl jsem být už od školních let policistou,“ řekl Českému rozhlasu.

Kormě Tuhého se o post ucházel také první náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík.

Ministr vnitra Milan Chovanec dal už před víkendem najevo, že se bude při výběru šéfa policie řídit doporučením odborné komise, která podpořila právě Tuhého.

Křeslo policejního šéfa bylo volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Předtím bylo v čele policie dvouvládí nezákonně odvolaného Petra Lessyho a právě Červíčka, který ho po odvolání nahradil.

Martin Červíček a Petr Lessy na tiskové konferenci ministra vnitra k řešení situace ve vedení policie
autoři: mkp , vok
Spustit audio