Poletí do Egypta, Lisabonu i Malagy. Češi si na Velikonoce vybírají vzdálenější destinace

Velikonoční svátky letos stráví desítky tisíc Čechů v zahraničí. Podle Asociace cestovních kanceláří mezi lidmi vedou zájezdy do Spojených arabských emirátů nebo Egypta. Prodloužený víkend včetně velikonočního pátku a pondělí stabilně láká i k cestování po Evropě. Vítězí méně okoukané metropole jako Lisabon nebo Malaga.

Barvení vajíček se jednadvacetiletá studentka Andrea letos vyhne. Na prodloužený víkend totiž plánuje cestu do Itálie, konkrétně do Bologni a potom na Velikonoce do Cinque Terre. „Místo toho, abych doma barvila vajíčka, radši se pojedu někam podívat a poznám zase něco nového,“ říká.


Vzhledem k posílení kurzu jsou levnější zájezdy od německých a rakouských cestovních kanceláří. Cena se totiž přepočítává online podle kurzových lístků v bankách. KLÁRA MAJÍČKOVÁ, MLUVČÍ STUDENT AGENCY

Vždy létá letadlem, ale na velikonoční svátky se musí zařídit jinak, protože ceny nejsou ve studentských relacích. Proto jede autobusem.

Zpáteční jízdenku sehnala přibližně za tisícikorunu. Kdyby si kupovala letenku, vyšla by ji na víc než pět tisíc korun. Právě za dovolenou o Velikonocích si lidé připlatí. Jen třeba zájezdy jsou až o polovinu dražší než během roku.

Čtěte také

„O Velikonocích narážejí lidé především na to, že cestuje celý svět. Ceny povyrostou skoro stejně jako na Vánoce a kapacity v mnoha místech jsou vyprodané. Vítězí jednoznačně Spojené arabské emiráty, které jsou díky třem leteckým spojením z Prahy velice dostupnou destinací,“ upozorňuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.


Jen do Prahy přijede na Velikonoce podle odhadů organizace Prague City Tourism 250 tisíc zahraničních návštěvníků. Ubytování tu vyhledávají nejenom naši němečtí a slovenští sousedé, ale také hosté ze Spojených států amerických nebo třeba z Ruska.

Po ukončení intervencí České národní banky přesto letenky téměř okamžitě zlevnily. Důvodem je posilující koruna.

Jen pro srovnání – zatímco třeba letecký zájezd z Drážďan do Egypta na osm dní s all inclusive stál ještě před koncem intervenčního režimu třináct a půl tisíce korun na osobu, o den později zlevnil o více než dvě stě korun.

Právě Egypt je teď v hledáčku lidí stále častěji. Znovu se tak vrátil do žebříčku nejoblíbenějších destinací. To potvrzuje i marketingový ředitel společnosti Invia Michal Tůma.

„Od začátku ledna jsme prodali zájezdy v celkové ceně 200 milionů korun. A představuje to nárůst až na pětinásobek. Průměrná cena na osobu mírně vzrostla na celkových 14 551 korun, loni to bylo o 163 korun na osobu méně,“

Lisabon

Méně okoukané metropole

Větší zájem je i o eurovíkendy. Místo tradičních metropolí, jako je Řím nebo třeba Paříž, letos vedou vzdálenější místa Evropy.

„Turisté dávají přednost méně okoukaným metropolím jako je Lisabon nebo Malaga,“ popisuje ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

autor: zus
Spustit audio