Pokud ukážete slabost, starší hráči si vás namažou na chleba, popisuje předseda komise rozhodčích

31. srpen 2021

Jak vypadá den rozhodčího na světovém šampionátu? Jaký je rozdíl mezi rozhodováním mezinárodních zápasů a české nejvyšší ligy? A musí být hokejový rozhodčí jazykově vybavený? Hostem sportovní talkshow Čistá hra Martina Procházky je předseda komise rozhodčích ledního hokeje Vladimír Šindler.

Můžeš nám prosím přiblížit tvé začátky v nejvyšší české hokejové soutěži? Být extraligovým rozhodčím v 25 letech, kdy tam jsou mnohem starší hráči, není jednoduché. Jaký k tobě měli přístup?

Po této stránce nebyly mé začátky úplně jednoduché. Největší rozdíl v porovnání se současnou situací je v tom, že dříve se pískalo ve třech. Já jako hlavní rozhodčí, i když jsem měl velmi zkušené kolegy, které musím pochválit za podporu v úvodu mé kariéry, tak není jednoduché, když tíha leží na jednom člověku. Pokud se dostanete do problémů a dáte najevo slabost, tak ti zkušení hráči si vás namažou na chleba. Není to úplně jednoduchá věc, ale tím si musí projít každý rozhodčí.

Čtěte také

Já si pamatuji v dobách, kdy jsem byl mladý hráč a měl jsem u sebe ty starší. Pamatuji si, jak diskutovali s rozhodčími. V té době to bylo normální, ale v posledních letech se to hodně změnilo. 

Za nás to rozdělujeme na dvě věci. První z nich je komunikace. Myslím si, že ta je vždycky přínosná. Rozdíl je ale mezi komunikací a diskuzními kroužky. Ty v hokeji nechceme. Částečně je to na českých kluzištích náš kolorit. Komunikaci, která je přínosná, podporujeme a snažíme se to kluky naučit. Diskuzní kroužky ale na ledě nechceme.

Jak často jsi sledoval sdělovací prostředky? Samozřejmě se tam objevuje diskuse o rozhodčích. Sledoval jsi to?

Když jsem začínal, tak doba internetu nebyla na takové úrovni, jako je teď. Snažil jsem se to omezit. Mnohdy jsem se tomu ale nevyvaroval a vždycky jsem si ověřil, že je to chyba. Speciálně v dnešní době to rozhodčím říkáme, že nemají nic zakázáno, ale v diskuzích po problémových zápasech se nikdy nic pozitivního nedozví. Když se jim zápas povede, tak to všichni berou tak, že není potřeba chválit a když se jim to nepovede, tak se objevují nepříjemné příspěvky, které nikomu nic nepřinesou.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport

 

autoři: Martin Procházka , vla

Související