Pokud chcete Vánoce nebo Silvestra oslavit na horách, máte nejvyšší čas sehnat si ubytování

7. listopad 2018 09:38

Pokud chcete letošní Silvestrovské oslavy trávit na horách, máte jednu z posledních šancí sehnat ubytování. Podle údajů horských infocenter totiž ještě nějaká místa jsou, už ale ne všude. Například v Deštném v Orlických horách budete volný pokoj hledat jen velmi obtížně. 

Jaké novinky vás čekají v Krkonoších? Skiareály investovaly před sezónou 130 milionů korun

Lanovka na Monínci

Skiareály v Krkonoších investovaly do nadcházející zimní sezóny přes 130 milionů korun. Největší výdaje mělo středisko ve Špindlerově Mlýně a Skiresort Černá hora-Pec. Nejvíc peněz směřovalo do modernizace zasněžování, zlepšení komfortu pro lyžaře a do údržby, oprav a novinek ve vozovém parku.

„Týden mezi Vánocemi a Silvestrem je vždy, zejména kde je třeba wellness a další služby, klidně i rok dopředu obsazen. Ale občas někdo vypadne, volala mi paní z penzionu, že se jí uvolnil týden v únoru. Tedy je to opravdu vlastně náhoda, když se nějaké ubytování takto sežene," říká Eva Fabiánová, která pracuje v infocentru v Deštném v Orlických horách.

Naopak v Krkonoších místa ještě jsou. Obsazenost na silvestrovský týden se teď, na začátku listopadu, pohybuje už mezi 80 až 95 procenty.

„U nás se lidé poptávají po pobytech na vánoční svátky a na Silvestra. Určitě by se ještě dala najít nějaká volná místa. Ale ta nejlepší už jsou samozřejmě rezervovaná. Ty si objednávají na další sezónu kolikrát lidé současně s odjezdem. Spíš jsou volná místa na kopcích, jak my říkáme, tedy na boudách. Což pro většinu návštěvníků není zase až tolik atraktivní," dodává Štěpán Mendřický z informačního centra ve Špindlerově Mlýně.

Sedačková lanovka poslouží nejen lyžařům a snowboardistům, ale i turistům

Podobná situace je i v Peci pod Sněžkou. Podle Evy Krejčí z tamního infocentra se volné pokoje ještě sehnat dají: „Největší objednávky dělali lidé přes léto. Spousta ubytovatelů má již stálou klientelu na tyto termíny. Takže si pobyt znovu rezervují již při odjezdu. Jinak samozřejmě ještě volná místa jsou, ale ta nabídka už nebude tak bohatá."

Podobné údaje o obsazenosti na poslední týden v roce hlásí i internetové portály. Některé hotely už avizují poslední volné pokoje a nebo zcela vyprodáno.

autoři: Martin Pařízek , baj
Spustit audio

Související