Pokud chcete provozovat paroplavbu po Labi, musíte být takový Ferda Mravenec. Zkrátka, práce všeho druhu

20. březen 2016

Musíte umět natírat, vrtat, hoblovat, lepit, frézovat, svářet, vyřizovat administrativu. A teď, pár týdnů před začátkem sezóny, je práce dvakrát tolik.

Kdysi se v hangárech hradeckého letiště daly najít především ruské stíhačky ve službách Československé armády, teď tam najdete mimo jiné i stroje, které brázdí jiný živel. Na začátek sezóny - a také na další opravy - tam čekají parníky, které brzy znovu začnou vozit pasažéry po hladině Labe.

Spolu s Jaroslavem Kostkanem, společníkem Hradecké paroplavební společnosti, vstupujeme do hangáru.

Kolik lodí tu vlastně je a jaké to jsou?

Čtěte také

„Tady je vlajková loď Královna Eliška, postavili jsme ji v roce 2004. Je celkem připravená, nejsou hotové natěračské práce, protože na ty je zima. Na teploměru tady máme tři stupně, což k natírání ještě není. Takže se dělají práce kotelnické a zámečnické. prostě chystá se to," říká Jaroslav Kostkan.

A doplňuje: „Další loď je Primátor Ulrich, není to tedy zadokolesový parník, je to vtrulový parník. Nám ta loď chyběla, my jsme ji prostě mít museli."

Parníky na Labi - Královna Eliška

„A za ním stojí starý parníček Hradec. To je naše první loď. Ta vyplula už v roce 1999. Spousty let odvozila tisíce turistů. Když teď vidíte kolik tady máme lodí, tak my vlastně už v tom přístavu v Hradci Králové nemáme kde zakotvit. A tak si myslím, že třeba ten parníček Hradec tady letos necháme a že ho dáme na vodu zase až příští rok," usmívá se Jaroslav Kostkan.

Když se člověk rozhlédne po hangáru, tak tady vidí nářadí, barvy, různé stroje a nástroje, jeřáb. Zkrátka chce to být docela zručný mechanik a kdo ví co ještě.

Parník Královna Eliška

„Každý rok je zapotřebí něco vyměnit. protože stárneme my a stárnou i lodě. Takže výdřeva se postupně opravuje, ale loď opět vypluje v květnu," říká Jaroslav Kostkan.

Přestože je venku stále ještě poměrně zima, tak sezóna je už opravdu za dveřmi.

„Sezónu začínáme vždy začátkem května. Už tam máme dokonce na 30. dubna nějaké objednávky, to jsou školy a školky. I dvě svatby už tam máme objednané. Teď jen aby si objednali také pěkné počasí. My tam budeme, ale jaké bude počasí, to nevím," směje se Jaroslav Kostkan v hangáru na královéhradeckém letišti, kde našly svůj domov místo letadel tentokrát lodě.

autor: lcz
Spustit audio