Pokud by byl Kim mrtvý, byla by to pro Čínu špatná zpráva, myslí si asijský zpravodaj Jakš

27. duben 2020

Je, nebo není Kim Čong-un mrtvý? Odpověď na tuto otázku teď zaměstnává řadu světových tajných služeb. Pondělní titulky většiny deníků ve východní Asii přitom tvrdí, že severokorejský vůdce je v pořádku.

Čtěte také

Média citují zdroje přímo z Kimova okolí a podle nich ve skutečnosti nic nenasvědčuje tomu, že by se v KLDR dělo něco mimořádného. Včera přitom japonská média tvrdila, že Kim Čong-un je po nepovedeném lékařském zákroku ve vegetativním stavu a některé informace dokonce naznačovaly, že je diktátor možná už mrtvý.

Co by smrt vůdce Korejské lidově demokratické republiky znamenala pro celý region? „Obrazně řečeno – teď silně zavětřila právě Čína, která je doslova krví i mízou režimu KLDR. Kimův režim má v Pekingu spolehlivé zastánce nejen na půdě OSN. Pokud by se nakonec ukázalo, že opravdu není schopný vykonávat svou funkci, byla by to pro Čínu špatná zpráva,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus asijský zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš.

Kimovo spojenectví

Severokorejci totiž skvěle naplňují dlouhodobé strategické čínské plány ve východní Asii. Hlavně zaměstnávají vojenský kontingent jak Japonců, tak Spojených států amerických.

Čtěte také

„Pro Jižní Koreu je americká vojenská přítomnost velmi drahá. Odhadem je to 900 milionů dolarů ročně. Pod Kimovým vedením se situace na Korejském poloostrově zapouzdřila. Nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí ostrého konfliktu, ale nějaká politická idyla to tedy není. Pro Čínu by jeho případný odchod znamenal otazníky. Třeba i v tom, jak by v dalších měsících nebo i letech zareagovala severokorejská armáda,“ domnívá se.

O zdravotním stavu přinesl jako první detailní informace týdeník Shukan Gendai.Kim Čong-un trpí nadváhou, moc se nepohybuje a k tomu je vášnivý kuřák. Podle japonského týdeníku měl mít během cesty po severokorejském venkově infarkt, akutní operace se nezdařila, a proto měli být povoláni špičkoví lékaři z Číny.

Obrněný vlak? Týden staré záběry

„Tuto inspekci Peking v podstatě nevyvrátil, nicméně média nic nepíší o tom, že by měl snad být v ohrožení života. Teď se objevily i záběry ze špionážních satelitů, na které je známý obrněný vlak na opačné straně země, na východním pobřeží. Podle nových jihokorejských informací to jsou ale záběry víc než týden staré.“

Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-in pak v nedělním rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN zopakoval, že jeho země trvá na tom, že Kim žije. Proč si je tak jistý?

„Podobné informace mají politici od svých tajných služeb. Je všeobecně známo, že jediným, kterým se částečně daří své lidi infiltrovat do severokorejských mocenských struktur, je kromě Číny pouze Jižní Korea. A ta zprávy, podle kterých by snad už neměl být na živu, dementovala od počátku,“ dodává David Jakš.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby a Davida Jakše.

autoři: Jan Bumba , David Jakš , lup
Spustit audio

Související