Pokles cen starších bytů

15. leden 2004
Trendy

Razantní pokles cen starších bytů čeká tuzemský realitní trh po květnovém vstupu do Evropské unie. Zvýšenou popularitu naopak získají místa v okruhu zhruba 40 kilometrů od Prahy. Půjde o jediný typ nemovitostí, jejichž ceny zamíří vzhůru. V případě starších realit se v druhém pololetí letošního roku očekává propad cen až o dvacet procent. Ceny nových nemovitostí se nezmění. S dalšími informacemi na toto téma je u mikrofonu Jaroslav Skalický.

Jak dále předvídá realitní kancelář Palladium Reality, po vstupu naší země do EU se hlavně zvýší zájem o nemovitosti s kancelářskými a obchodními prostory a tedy i jejich ceny. K podobným závěrům došli i představitelé Českomoravské hypoteční banky, její generální ředitel Jan Sadil připomíná, že stále větší úlohu bude hrát oblast, kde se daná nemovitost nachází. Potvrzují to Pražské Příkopy, které patří do první dvacítky nejdražších nákupních zón na světě. Žebříček sestavuje poradenská firma v oboru realit Cushman and Wakefield Heartley and Baker. Porovnává přitom nájmy maloobchodních prostor ve 226 vyhlášených nákupních lokalitách 45 zemí. Praha zaznamenala nejvýraznější skok dopředu, loni se dostala na 18. místo.

Jaroslav Horký: Čím více projde lidí, tím se samozřejmě zvedají ceny nájmů v té dané lokalitě. Mám spoustu známých, kteří třeba mají na pražských Příkopech, nebo na takzvaném Zlatém kříži pronajaty obchody a ti skutečně chodí po tom, počítají kolik lidí tam projde. Ty částky jsou tam opravdu enormní, právě s ohledem na to kolik lidí tam projde. Kdyby se jim to nevyplácelo, určitě by ty nájmy šly dolů a nebyli by tam. Každý obchod v této lokalitě je obsazen a je obsazen dlouhodobě. Pokud se tam podíváte, tak se to tam nemění jako v jiných lokalitách během půlroku, roku, dvou, ale ty lidi tam zůstávají stabilně.

...říká Jaroslav Horký z realitní kanceláře Horren. Praha je považována za jedno z hlavních turistických center v Evropě a nákupní ulice v historickém centru působí jako magnet, na obchodníky i zákazníky.

Jaroslav Horký: Vůbec by nestačilo spoléhat na českou klientelu, v těchto lokalitách se počítá právě spíš s pohybem klientů zahraničních, kteří jdou za památkami Prahy a chtějí si něco koupit, takže jsou to obchody většinou zaměřené na turisty. Třeba na těch pražských Příkopech je také mnoho kanceláří, mnoho firem, které tam lákají své klienty a tím se taky ten pohyb v té lokalitě zvedá.

Podle zmíněné studie zaznamenává střední a východní Evropa trvalý růst nájmů obchodních prostor, přesto ještě nedosahuje úrovně v západní Evropě či jinde ve světě.

Jaroslav Horký: Jsme samozřejmě pořád níž, jsou lokality jako máte Pátou Avenue na Manhattanu, kde ty ceny jsou enormní, jsou lokality v Londýně, kde ty ceny jsou enormní a zase se to odvíjí právě od návštěvnosti lidí.

Právě Páta Avenue v New Yorku žebříček nejdražších nákupních zon vede. Na čem bude záviset další vývoj cen nájmů u nás?

Jaroslav Horký: Jak roste ekonomika státu, jak se pohybují turisté v České republice, tak tím pádem se samozřejmě zvedá i to nájemné v těch lokalitách, je o ně poptávka.

I Jaroslav Horký je přesvědčen o tom, že k tomu přispěje vstup naší země do Evropské unie.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu