Pojištění právní ochrany.

2. prosinec 2003
Trendy

Pojištění má jistě své nezastupitelné místo v životě každého z nás. Je tu od toho, aby nám pomohlo překonat nepříjemné životní situace, ke kterým může dojít. A stát se může opravdu cokoli. Pojištění nemůže vzniku škod zabránit, umí je ale aspoň finančně nahradit. Více se dozvíte od Jaroslava Skalického:

Ne každý ví, že pojistit se můžeme i pro případ nejrůznějších soudních pří, do kterých se dostaneme třeba po automobilové havárii. Jak známo, advokáti jsou drazí, pokud je bude z naší pojistky platit pojišťovna, palmáre nás nijak nezatíží a ještě nám vysoudí vyšší náhradu, než jakou bychom třeba čekali.

Jitka Pokorná Chizzola: Pojištění právní ochrany je právní pomoc ve smyslu pojištění, že klient si hradí pojistku, platí pojištění a když se dostane do nesnází v různých oblastech, jestli to je auto, rodina, nájemní vztahy a tak dále, tak my za něho řešíme jeho trable až vlastně po soudní věci, takže od té mimosoudní, poradenské činnosti právní až po soudní náklady, které jsou vlastně spojeny s tím, aby se ten člověk domohl svých práv.

...říká Jitka Pokorná Chizzola, generální ředitelka pojišťovny právní ochrany DAS.

Jitka Pokorná Chizzola: Zastupujeme klienty i v trestních věcech v některých oblastech, takže tam víme, že vždycky prohrajeme. Takže tam musíme vždy platit všechny náklady a i náklady protistrany.

DAS se na pojištění právní ochrany specializuje, toto pojištění však poskytují i další pojišťovny na trhu, i když spíše okrajově. Nebo je součástí jiného pojištění, jako v případě České pojišťovny. Informuje její mluvčí Václav Bálek.

Václav Bálek : Právní ochranu klienta obsahují všechny naše odpovědnostní produkty, například povinné ručení. V jejich smlouvách je jasně řečeno, že se zavazujeme k tomu, že například uhradíme náklady, které odpovídají mimosoudní odměně advokáta, zaplatíme náklady řízení před soudem prvního stupně a před odvolacím soudem, a nebo že uhradíme přiměřené náklady i při mimosoudním vyrovnání. Všechny tyto náklady tvoří součást pojistné částky.

O tom, že je pojištění právní ochrany u nás pojmem téměř neznámým, svědčí jedno srovnání.

Jitka Pokorná Chizzola: V Německu má 50 procent fyzických osob pojištění právní ochrany, jakékoliv.

U nás je to pouhých 16 setin procenta. Důvod?

Jitka Pokorná Chizzola: Nebyli jsme na to zvyklí. Je to zvyk, který se s tím tržním hospodářstvím samozřejmě rozvíjí a tady to, že mám svůj majetek, že za ten majetek ručím a hlavně si ho chráním a to je pojištění.

Trend poslední doby - počet lidí, kteří uzavírají pojištění právní ochrany, mírně stoupá.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu