Pojištění na dovolenou: na lékařskou péči se pojistěte i po Evropě

5. červenec 2015
Žurnál servis

Pro cestování do zahraničí se nabízí celá řada pojistek, které mohou turistům vytrhnout trn z paty, když onemocní, ztratí svoje věci a podobně. Které z nich jsou opravdu užitečné a měli bychom je určitě mít? Radila Lenka Kospertová z webu opojisteni.cz.

Nejdůležitější je pojistit si zdraví. „Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, které hradí náklady na zdravotní péči v případě onemocnění nebo úrazu,“ konstatuje Kospertová.

Tato pojistka se vyplatí i při cestování po Evropě, kde sice člověk může uplatnit „modrou kartičku“ své tuzemské zdravotní pojišťovny, ale neznamená to, že by měl péči plně hrazenou jako u nás.

„Každá země má zcela specifický systém zdravotní péče, který zahrnuje různé spoluúčasti pacienta nebo regulační poplatky, které ‚modrá kartička‘ nepokrývá a klient by je musel hradit ze svého. Naopak cestovní pojištění sjednané s komerční pojišťovnou spoluúčast nezahrnují,“ vysvětluje redaktorka opojisteni.cz hlavní rozdíl.


V případě, že pojištění k zájezdu nabídne přímo cestovní kancelář, sjednání může být jednodušší. Klient by si ale měl dát pozor zejména na výši pojistných limitů a samozřejmě na podmínky, za jakých je pojištění možno čerpat a co pojištění kryje. V případě individuálního sjednání si klient sám zvolí, jaká rizika chce krýt.

Výhodu máte i v tom, že komerční pojišťovna vám poradí, jak nejlépe vzniklou nemoc řešit, k jakému lékaři zajít a podobně.

„Neměli bychom opominout ani asistenční služby, které zajistí klientům pojišťoven veškerý servis včetně garance platby za ošetření či repatriace zpět do ČR,“ dodává Kospertová.

Pokud s rodinou cestujete za sportem, stojí za zvážení i speciální připojištění, které jim zajistí v případě úrazu i náhradu vzniklých ztrát. „Při aktivní dovolené není určitě na škodu připojistit si úrazové pojištění s tím, že by měl žadatel zjistit, zda sportovní aktivita nepatří mezi rizikové,“ upozorňuje redaktorka. Rizikové činnosti totiž pojistka nekryje.

Kospertová pak doporučuje i další pojistku, kterou je dobré na dovolenou mít: „Zvláště pokud cestujete s dětmi, neměli byste zapomínat na pojištění odpovědnosti za škodu či zdraví,“ doporučuje, jak se chránit takzvaně „před blbostí“.

Některé pojistky znějí sice exoticky, můžete ale zjistit, že právě pro vás třeba budou výhodné. „Vyplatí se i pojištění zavazadel, zvláště pokud vezete z dovolené svým blízkým dárky, které mají větší cenu. Mezi další možnosti připojištění bych uvedla storno zájezdu nebo zpoždění letu, pojišťovny ale také nabízejí pojištění únosu letadla nebo léčebné výlohy pro zvířata,“ uzavírá redaktoka.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio