Pojďte si pro infuzi protilátek, je jich dost. Trvá to jen dvě hodiny, vyzývá lidi s covidem šéf nemocnice Ludvík

21. říjen 2021

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhl zpřísnit některá protiepidemická opatření. Mezi jiným například povinnou kontrolu bezinfekčnosti v restauracích nebo zpoplatnění preventivních testů pro ty, kdo se očkovat mohli a neudělali to. „Nová opatření jsou logická, musíme přitlačit na to, aby se lidé očkovali. To je teď největší problém – máme malou proočkovanost,“ shrnuje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Na severu Moravy je v tuto chvíli hospitalizováno 144 pacientů, upozorňuje a připomíná, že to, co koronavirus umí dobře, je nepříjemně překvapit. Proto by bylo dobré například vrátit do škol testování žáků a studentů, myslí si hejtman.

Čtěte také

„Jediné, co my jako kraj můžeme dělat, je zrušit plánované uzavření očkovacího centra na Černé louce, protože se projevuje zvýšený zájem o očkování. Přece jen se projevily obavy lidí z toho, že by se mohli nakazit,“ říká.

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) ale stávající situaci v nejpostiženějším českém kraji nerozumí:

„Dost dobře nechápu, proč vůbec roste počet pacientů v nemocnicích ve chvíli, kdy máme k dispozici léky, které zabrání tomu, aby se pacienti dostali do těžkého stavu.“

Máte-li pozitivní PCR test, kontaktujte svého praktického lékaře a žádejte poslání do nemocnice na aplikaci protilátek.
Miloslav Ludvík

Domnívá se přitom, že problém vzniká na úrovni ordinací praktických lékařů, kteří své pacienty neposílají do nemocnic pro dostupný koktejl protilátek.

„Znovu bych hrozně rád apeloval na všechny, kteří mají pozitivní PCR test, aby kontaktovali svého praktického lékaře a žádali poslání do nemocnice na aplikaci protilátek, které máme k dispozici,“ zdůrazňuje.

Lék zabrání jakékoliv hospitalizaci. Nemá smysl být v ohrožení na JIP, když už máme lék.
Miloslav Ludvík

Kritéria pro podání léků jsou dnes už značně volná. 

Čtěte také

„Lék zabrání jakékoliv hospitalizaci. Nemá smysl být v ohrožení na JIP, když už máme lék. Indikační kritéria jsou tak rozvolněná, že se to dá brát i při rizikovém kontaktu některých pacientů. Jediný problém je, že vás musí doporučit praktický lékař.“

Podání infuze s lékem trvá jen jednu hodinu, druhou hodinu je pacient pozorován. „A pak jdete domů a máte jistotu 99 procent, že už se do nemocnice nevrátíte,“ doporučuje Ludvík.

Hosty byli:
Daniela Tollingerová, redaktorka, Český rozhlas
Ivo Vondrák, ANO, hejtman Moravskoslezského kraje
Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice Motol, bývalý ministr zdravotnictví z ČSSD
Luboš Kastner, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky

Protilátek je podle něj ve zdravotnickém systému dost, byly velmi drahé, a pokud je čeští lékaři nevyužijí, budou se muset infuze bez využití vyhodit.

Nejvíc ředitele Motola děsí případné další omezování školství. Nečeká sice tak kritickou situaci v nemocnicích jako letos na jaře, pokud se ale školy zavřou, bude opět zásadně chybět personál.

Proč by měly školy vyhlásit ředitelské volno? A co říkají na nová opatření restauratéři? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Tey Veselákové.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související