Pojďte s námi otevřít olympijský park! Máme pro vás další tipy na víkend!

5. srpen 2016

Spolu s Radiožurnálem můžete otevřít brány Olympijského parku na Lipně. Další parky jsou otevřeny také v Plzni, Pardubicích a v Ostravě. V jejich „fan-zónách“ můžete společně fandit i si vyzkoušet na vlastní kůži olympijské disciplíny. Konec týdne ale není jen olympiáda. Podívejte se s námi, kam vyrazit.

V pátek večer se slavnostně otevře Olympijský park u Lipenského jezera, odkud bude Radiožurnál živě vysílat ze svého přenosového R-streamu. Vysílání, které kromě poslechu můžete také vidět, je připraveno každý den v době Olympiády od 18:30 do 22:00 hodin. V nabídce Olympijských parků je 60 sportů, které doma u televize rozhodně nezažijete.

Praha a střední Čechy

Divadlo pod širým nebem připravil dobříšský divadelní spolek Kruh. Najdete jej v romantickém prostředí zámeckého areálu v Mníšku pod Brdy. V pátek a v sobotu se díky hercům ocitnete v prostředí pivovaru první republiky - na repertoáru jsou Postřižiny.

Zámek Mníšek pod Brdy

Děti se v Mníšku mohou těšit na prohlídku s pohádkovou průvodkyní, se kterou mohou potkat i další pohádkové postavičky včetně zámeckých skřítků.

Ve Vinařicích u Berouna se v areálu Višňovka sejdou příznivci dechových kapel. Sobotní odpoledne bude patřit polkám a valčíkům. Zahraje jihočeská Podhoračka, kapela Třehusk ale i německý orchestr Heidelbachtal muzikantem. Všichni milovníci tohoto žánru jistě potěší i vystoupení Josefa Zímy a Yvety Simonové. Autobus, který Vás dopraví až na místo konání vyjíždí ve 12:00 hodin z autobusového nádraží v Berouně.

Výstava v Hollaru ukazuje nejnovější práce grafiků. Čtyři desítky autorů několika generací vystavují na Smetanově nábřeží v Praze. Jsou mezi nimi ti, kdo se věnují grafice výhradně, ale i výtvarníci, kteří pracují s jinými prostředky, jako je malba či kresba. Vedle slavných jmen jako Martin Velíšek, Patrik Hábl, Jiří Slíva, František Hodonský či Emanuel Ranný vystavují i mladší a méně známější tvůrci. Výstava „Nová tvorba“ potrvá ještě týden.
Během výstavy se návštěvníci mohou osobně setkat s umělci, vyzkoušet si tisk originálních pohlednic nebo poslechnout si komentovanou prohlídku.

Hollar

Kam se podívat, když se obloha zatáhne? Výstava Malá velká auta ve velké výstavní síni Středočeského muzea v Roztokách u Prahy určitě přiláká spoustu obdivovatelů modelů automobilů v měřítku 1:43. Sběratel Rudolf Kocourek zapůjčil muzeu část své sbírky. Na výstavě se představuje téměř dva tisíce modelů včetně 156 modelů motorek Harley Davidson, které muzeu půjčila jeho žena Blanka. Výstavu můžete navštívit každý týden od středy do neděle až do poloviny ledna. V Roztokách najdete do konce října také výstavu Letní keramické plastiky.

Humor Vladimíra Jiránka - 150 nejlepších kreslených vtipů najdete ve středočeské galerii GASK v Kutné Hoře. Děti se zabaví malováním světlem a také oblíbenými postavičkami Boba s Bobkem. Na jednom místě můžete shlédnout také výstavu slovenských výtvarníků. Stálá expozice „Stavy mysli“ sahá od pozdního 19.století až do počátku století jednadvacátého. Je zaměřena na české umění, obrazy Čapka, Filly, Zrzavého, Toyen a dalších doprovázená citáty nejvýznamnějších myslitelů.

GASK v Kutné Hoře

Pokud Kutnou Horu navštívíte, najdete tam právě o prázdninách také menší výstavy. Vertikála šerosvitu představuje kresby Dany Sahánkové. Ve Whiteboxu se představuje český porcelán designérského studia VJEMY. Prostřihované bannery patří Dorotě Sadovské, v Café Fatal najdete kreslený humor Václava Linky. Kytky a motýli dominují grafikám Jakuba Špaňhela. Fotografové Martin Polák a Lukáš Jasanský se vracejí ve svých dokumentech do roků1988 a1989. Ve Štábním domku, tedy ve Staré jezuitské koleji v zahradách, najdete výstavu „Životní styl kolem roku 1900“ s reklamními secesními plakáty.

Moravskoslezský kraj

V Příboře otevřeli v polovině prázdnin nové workoutové hřiště. O cvičení pod širým nebem mají zájem především mladí, ale vyzkoušet si stroje na cvičení může kdokoliv, pokud bude respektovat návod umístěný na hřišti.

Piaristický klášter, kde sídlí muzeum v Příboře

Letní kurs interpretace staré hudby vyvrcholí v pátek večer na zámku v Kuníně závěrečným koncertem. Ten začíná v kostele Povýšení svatého kříže v 19:30 a představí se na něm špičkoví interpreti společně se studenty.

Sobotní večer v městském parku v Příboře bude patřit Revivalovému minifestivalu. Hrát budou Pangea - The Beatles Revival Band, Rockoví lišáci a Vladimír Lichnovský - Elvis Presley Revival Band.

Soutěž elegance historických vozidel pořádá v sobotu Veterán car club Ostrava. Od 10 hodin se v zámeckém parku Kunínského zámku sjedou historické vozy všech možných značek a stáří. Nebudou chybět ani motocykly a hudební doprovod, který navodí tu správnou historickou atmosféru.

Sobota je ve Cvilíně u Krnova spojena s charitativním koncertem kytaristy Štěpána Raka. Koncert začíná v 18:00 hodin v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie a Povýšení svatého Kříže.

Ve Slatině u Bílovce na novojičínsku se připravují na další ročník oblíbené zábavy s názvem „Jako za mlada“. Už od sobotního odpoledne program patří kapelám a komikům. K místním se připojí i ti známých jmen. Do Slatiny zavítá Ruda z Ostravy, Miloš Knor a Richard Nedvěd i legendární kapela Radima Hladíka Blue Efect. Hudební program přejde plynule z večerní do nočních i ranních hodin.

Ostrava si připomíná významné výročí Williama Shakespeara několika kulturními akcemi v rámci projektu Shakespear Ostrava 2016. Jeho součástí je také výstava obrazů Mileny Kantorkové v historickém interiéru Kulturně-literárního centra Academia s názvem „Celý svět je jeviště“. Velkoplošné ilustrace k Sonetům autorka tentokrát obohatila obrazy inspirované některými známými větami ze Shakespearova díla. Vidět je můžete do 26. září.

Bohatý zlý Žid Shylock z Shakespearovy hry Kupec benátský

Zámek Linhartovy najdete na severu Moravy u Krnova. Patří do katastru obce Albrechtice, která se společně s kastelánem, výtvarníkem Jaroslavem Hrubým, zasloužila o jeho rekonstrukci. V sobotu v podvečer bude na zámku slavnostně zahájena výstava s názvem „Krajkoviny“. Své krajkové práce na ní představí Karla Klusoňová společně s obrazy Tess Gemelové a dalších polských výtvarníků. Výstava potrvá do konce srpna a zámek, obklopený krásným parkem, nabízí také stálou expozici keramických pohádkových postaviček Jana Kutálka.

Muzeum v Bruntále - hrad Sovinec zve na výstavu Lubomíra Dostála „Sochy a obrazy - šest motivů pro šest sálů“. Vernisáž výstavy je nachystána na sobotu 6.srpna v 16 hodin, kdy ji zahájí Anna Zonová a hudebně doprovodí Jakub Knápek a přátelé. Výstavu si můžete přijít prohlédnout do 30.října.

Přímo v malém sále Bruntálského zámku najdete výstavu Tajemství hlíny. Navštívit ji můžete právě o prázdninách, končí 4.září. Haptická výstava keramiky potěší nejen nevidomé a slabozraké.

Ve Valašském Meziříčí je v této letní sezóně velký zájem o výstavu Czech Press Photo. Galerie Sýpka a Kaple jsou jedinými místy na Moravě, kam prestižní fotografická expozice zavítala v tak širokém měřítku. Výstava je proto prodloužena do 8.září. Expozice nabízí 218 fotografií a 7 videí.

Další foto výstavu instaloval Fotoklub Příbor v Galerii radnice. Fotografie pořídil autor Jaroslav Pešat především v oblíbených Beskydech, na Slovensku, ale také v Kanadě. Obrázky z našich hor a lesů i severoamerické divočiny spojují témata ze života zvěře. Momentky vyžadující velkou trpělivost fotografa můžete vidět do 4.října.

Domorodou chýši připomíná nový prostor v expozici zoologické zahrady v Ostravě pro želvy ostruhaté. Vnitřní zateplená část má sloužit velkým suchozemským želvám v období nepříznivého počasí. Na nízkou zídku se mohou návštěvníci posadit a tvory pozorovat opravdu z blízka. Expozici najdete u vstupu do Pavilonu afrických zvířat.

Nově otevřený Pavilon evoluce v ostravské ZOO

Skleníkový areál ostravské Zoo rozšířil své rostlinné sbírky o další tropické rostliny. Kromě ovoce, které známe u obchodů jako je banán, avokádo nebo mango tam můžete vidět i méně známé léčivé byliny z Jižní Ameriky nebo východní Asie. Patří mezi ně třeba Kalisie voňavá, kterou můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu, a která má široké spektrum léčivosti. Specifické léčebné účinky při poruchách žláz s vnitřní sekrecí má naopak Angínovník čínský. Prohlídky s průvodcem jsou pouze o víkendech a mají omezenou kapacitu, proto je nutná rezervace.

Zlínský kraj

V pátek se u vodní nádrže v Novém Hrozenkově bude opět závodit. Startovní listina pro dospělé i děti je už plná, protože triatlon Valachy Man jako součást seriálu Valachy Tour je oblíbenou soutěží, která má každoročně skvělou atmosféru. Opozdilci, kteří se nestačili přihlásit včas, mají jedinou šanci na místě zjistit, zda se startovní číslo neuvolní. Fandové a příznivci jsou vítani. Připravena je autogramiáda s olympijským vítězem Alešem Valentou a závěrečná after party s živou muzikou.

Atmosféra starého dobrého westernu na vás dýchne v pátek a v sobotu u přehrady Bystřička na Vsetínsku. Festival se stejným názvem věnovaný především milovníkům stylu country a western, letos jako hlavní hvězdu přivítá Václava Neckáře. Hudební legenda je sice známá spíše skladbami z oblasti středního proudu, ale ve svém repertoáru najde písně, které se do nálady festivalu určitě zapadnou. Vystoupí v pátek se skupinou Bacily. Návštěvníci se mohou těšit také na Fešáky, Karla Kahovce a George & Beatovens nebo zahraniční Westwend. První část pátečního country bálu obstará pořádající vsetínská kapela Gympleři.

Václav Neckář se skupinou Bacily

Jihočeský kraj

Na ostrově u Dolejšího mlýna v jihočeských Miroticích se už letos po třinácté setkávají malí i velcí, kteří mají rádi loutky a hudbu. Festival nabízí dva dny rodinné zábavy, kde si mohou všichni vybrat z různých žánrů. Představí se divadelní a hudební skupiny, místo bude mít tanec i balet a také výtvarné aktivity. Děti potěší fontána místních hasičů, dospělé určitě barmanská show. Začíná se už v pátek v poledne a chybu neuděláte, ani když přijdete v sobotu znovu.

Památkáři k několika prohlídkám během prázdnin zpřístupnili věž Jakobínku u Rožmberka nad Vltavou. Fyzicky zdatní zájemci starší 18 let mohou na ochoz vystoupat po dřevěném lešení, ze kterého budou památkáři věž dále restaurovat. K opravě využívají pouze původní středověké technologie a restaurátorské práce se provádí s využitím historických řemesel. Cílem opravy je zachovat zbytky středověkých omítek i kamenné architektonické prvky věže. Lešení bylo vytvořeno pomocí tradičních nástrojů a použita byla také replika středověkého otáčecího jeřábu, inspirovaná kresbami a plány Leonarda da Vinciho.

Věž Jakobínka opravují středověkými postupy

Hrad Rožmberk pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů - Rožmberků. Jde o komplex původně dvou hradů. Dolní hrad byl několikrát modernizován, poslední majitelé - rod Buquoyů - jej přeměnili v romantické muzeum přístupné veřejnosti.
O stáří věže Jakobínka se vedou mezi odborníky diskuse. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století.

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zve do světa exotiky. Výstava Tajemná Indonésie je nově obohacena o unikátní hady a ještěrky. Džungle Nové Guiney byla čerstvě doplněna o vzácné varany a hady. Bát se nemusíte - zajímavý tvorové jsou za sklem terárií. Koncepce výstavy myslí na všechny věkové skupiny, takže atmosféru tajemné džungle si můžete užít kdokoliv.

Ústecký kraj

Galerie Jirkov pořádá výtvarné dny ve skanzenu Stará Ves. Lektory jsou výtvarníci a pedagogové, kteří v pátek představí techniku teplých vosků, v sobotu se pod jejich vedením bude malovat na sklo a porcelán, v neděli se mohou příchozí přiučit něco z keramiky.

Na pouť se můžete vydat v sobotu do Rumburku. Slavnost Porcinkuli pořádá Římskokatolická farnost. Součástí slavnosti, která začíná v 10:00 hodin mší svatou, je také vernisáž výstavy a prohlídky loretánského areálu včetně Lorety. Mariánské poutní místo zve návštěvníky na svůj program až do odpoledních hodin.

ZOO Chomutov

Léto s Indiány mají v muzeu K.A.Polánka v Žatci. Najdete tam sběratelskou výstavu knížek Karla Maye. Exponáty ze života indiánů si můžete prohlédnout až do konce září. Výstavu doplňuje možnost vyzkoušet si výrobu totemů, zjistit jak vypadá indiánské písmo nebo zastřílet si z luku. To všechno najdete v muzejní zahradě. Koho neláká indiánské léto, může si oživit paměť na výstavě tradic, zvyků a legend s názvem „Jaro a léto v lidové kultuře“. Je také v Žatci, ale v Křížově vile.

Severočeské zoologické zahrady v Chomutově, Ústí nad Labem a v Děčíně můžete navštívit na jednu společnou vstupenku do konce října a k tomu ještě vyhrát vyhlídkový let z letiště v Roudnici nad Labem.

Zoopark v Chomutově je největší českou zoologickou zahradou. V prostorných přírodních výbězích chová více než 160 druhů zvířat Eurasie. Zejména malí návštěvníci pak oceňují statek s domácími zvířaty a projížďku Lokálkou Amálkou.
ZOO v Ústí nad Labem sídlí v přírodním areálu na úpatí Mariánské skály ze soukromé ptačí rezervace. Nyní se může pochlubit unikátní kolekcí zvířat z celého světa ve více než 200 druzích.

Zahrada v Děčíně patří mezi menší a najdete ji v příjemném prostředí lesoparku na Pastýřské stěně. Zaměřuje se na chov ohrožených a méně známých druhů zvířat a jako jediná v Čechách se věnuje chovu medvědů grizzly.

Karlovarsko

Oživení poutního místa ve Skokách u Žlutic na Karlovarsku pokračuje v pátek recitálem písničkáře Vladimíra Merty v doprovodu „Mišíkova Paganiniho“ houslisty Jana Hrubého a kytaristy a klávesisty Ondřeje Fencla. Koncert v kostele Navštívení Panny Marie začíná v 19:00 hodin.

Skoky u Žlutic

Art Centrum Galerie 4 v Chebu zve na výstavu Antonín Střížek - fotografie a obrazy. Slavnostně otevřena bude v pátek v 18:00 hodin- potrvá do konce září.

Královéhradecký kraj

Horní Maršov žije divadlem. V pátek v 19:00 hodin na zahradě domu Dotek odehraje divadelní soubor Žumpa dvě krátké, divácky atraktivní hry. „Čtyři“ a „Já jsem Herbert“.

Mlynářské dny v Podorlickém skanzenu v Krňovicích tento víkend představí vodní mlýn, který byl přenesen v roce 2003 z Bělče nad Orlicí a po 13 letech byla jeho celková obnova dokončena. Kromě ukázky mlecího zařízení poháněného vodním kolem budou mít návštěvníci také možnost vidět mletí ve válcové stolici poháněné historickým elektromotorem. Kromě ukázek souvisejících se zpracováním obilí dojde také na pečení v chlebové peci ve stavení ze Všestar.

Skanzen Krňovice

Zoo ve Dvoře Králové se v pátek připojuje k prvnímu Světovému dni tomistom. Svátek nese název podle tomistomy úzkohlavé, druhu krokodýla, který je dnes jeden z nejvíce ohrožených vyhynutím. Na světě zbývá pouze okolo 2 500 jedinců. Povídání o krokodýlech začíná v 11:00 hodin, ve 14:00 hodin se mohou návštěvníci zúčastnit komentovaného krmení. Pár krokodýlů, Kraken a Penelopa je starý dvacet sedm let a Kraken je považován za největšího krokodýla žijícího v českých zoologických zahradách. Dorostl do délky okolo4,5 metrua hmotnosti asi350 kg.

Plzeňský kraj

Hradní palác Kašperku se už tradičně na pár dní stal scénou divadelního spolku Kašpar. O víkendu se v nočních hradních kulisách bude procházet Shakespearův Othello. Představení začíná v 21:00 hodin.

V Horšovském Týně na Domažlicku najdete letos hodně kostýmů, doplňků a rekvizit ze tří českých filmů věnovaných králi Karlu IV. V Erbovním sále a dvou dalších přilehlých sálech uvidí návštěvníci státního hradu a zámku na 50 kostýmů ze snímku Slasti Otce vlasti z roku 1969, z hudební komedie Noc na Karlštejně z roku 1973 i z letošní novinky filmu Hlas pro římského krále. Filmové výstavy jsou v Horšovském Týně už tradicí, letos se výstava stala součástí roku oslav 700. výročí narození Karla IV. A najdete tu také nábytek, paruky, královský trůn a ukázky scénářů.

Státní hrad a zámek Horšovský Týn

Krajky najdete i ve vlastivědném muzeu v Klatovech. Pod názvem „Krajka v proměnách času“ vystavuje Anna Halíková společně s Danou Havierovou , která se zabývá papírovým filigránem.

Pardubicko

Tvrz Žumberk u Nových Hradů je rozhodně zajímavé místo samo o sobě. Teď je v jejích zdech také výstava Ryby a lidé. Pokud přijdete právě tuto sobotu odpoledne, můžete si vyslechnout odborný komentář na téma rybářství na Novohradsku a Třeboňsku. Děti si mohou zatím něco vytvořit ve tvůrčí dílničce nebo se podívat na divadélko v podání Divadla potulného čajovníka.

Zámečtí kuchaři patřili vždy mezi elitu zámeckých zaměstnanců. Nejenže často střežili tajné recepty, ale také uměli využít právě nové, neobvyklé a exotické potraviny. V sobotu proto zve státní zámek v Litomyšli na večerní gurmánské prohlídky. Návštěvníci si prohlédnou reprezentační pokoje, seznámí se s historií zámku i kuchařského řemesla v aristokratickém prostředí. Čeká je také ochutnávka historických receptů. Prohlídku je nutné rezervovat.

Letní kino na Kunětické Hoře u Pardubic si v sobotu od 21:00 hodin připomene postavu české hudební scény - Filipa Topola a jeho skupinu Psí vojáci. Na hradním nádvoří bude promítnut dokument Václava Kučery a Romka Hanzlíka „Takovej barevnej vocas letící komety.“ Vítáni jsou všichni pamětníci, kteří chodili na produkce neznormalizované kultury a chtěli by zavzpomínat na postavy, akce, kluby a lokály, v nichž to jaksepatří žilo.

Kunětická hora

Také městské muzeum a galerie v Poličce má program, který děti při nepřízni počasí jistě zabaví. Jmenuje se MĚSTOSVĚT. Výstava dvanácti známých ilustrátorů je doplněna hracími koutky. Do poličské radnice se tak vejde skoro celý svět od historické Prahy po japonské Tokio. Můžete se nechat společně s dětmi unést fantazií, vrátit se do rodných míst a měst.

Vysočina

Festival židovské kultury Šamajim najdete v Třebíči. Zahájila jej vernisáž výstavy obrazů výtvarníka Josefa Hrubeše s názvem Město s tajemně tlukoucím srdcem. Náplní festivalu jsou už tradičně koncerty, odborné přednášky i filmová představení. Letošní ročník je více než jindy zaměřen na židovskou gastronomii a užít si ho můžete až do sobotního večera.

Novorenesanční podoba novoměstského zámku pochází až z druhé poloviny 19. století

Novou výstavu otevřeli v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě. Do poloviny října vystavuje své „Kresby“ Martin Zálešák.

Liberecký kraj

V liberecké iQLandii připravili na horké léto opravdu chladivou nabídku. Divoká Science show nabízí řadu ledových pokusů. Pokud by Vám to bylo málo, můžete se vyřádit ve Vodním světě uvnitř centra nebo i venku.

autoři: jiš , jaw
Spustit audio

Více z pořadu