Pohyblivý betlém připomíná Polákům jejich víru

Před klášterem kapucínů v centru Varšavy se v těchto dnech tvoří až hodinové fronty. Tisíce lidí se chtějí dostat dovnitř. Proč? Aby si znovu po roce mohly prohlédnout pohyblivý betlém, který patří k největším v Polsku. K vidění bude do začátku února a pak ho zase mniši kláštera zakryjí.

Příkrými schody scházíme do podzemí kláštera. Do místnosti, kde už od roku 1948 stojí největší pohyblivý betlém.

„To, co je k vidění dnes, vzniklo o něco později, ale prostřední část betlému, celá jeho dřevěná konstrukce, je původní,“ říká mi bratr Adam, jeden z mnichů kláštera kapucínů. „Každý rok se betlém mění, něco se přestaví, něco dodá. Ale všimne si toho jen málokdo,“ dodává.

Jesličky mají několik pater. Úplně dole plavou ryby, nad nimi je vlaková dráha a v dalších úrovních se střídají desítky postav a zvířat. Aby se dal betlém do pohybu, musí jeden z mnichů pootočit dvaceti různými vypínači. Poté se rozjedou tři motory, které složité soukolí pohánějí.

Zároveň se spustí také reproduktory. Z nich lidem například zpívá koledy papež Jan Pavel II.

Betlém loni viděly desetitisíce lidí

„V roce 2011 jsme slavili blahořečení papeže z Polska, takže část betlému jsme letos věnovali právě jemu. Před lety to bylo zase výročí varšavského povstání. Snažíme se spojit minulost a současnost,“ říká Adam, který je na atrakci kláštera velmi pyšný.

Před klášterem kapucínů v centru Varšavy se v těchto dnech tvoří až hodinové fronty

„V minulém roce se na jesličky přišlo jenom během Vánoc podívat na šedesát tisíc lidí. Každý den byly před klášterem dlouhé fronty,“ dodává mnich.

Paní Agáta je dnes jednou z prvních návštěvnic. „Vždy se mi betlém líbil. Před lety jsem se na něj chodila dívat se synem, teď už jsem tady třetím rokem s vnuky,“ říká důchodkyně.

Vedle ní stojící pan Jacek dodává: „Betlém prostě musím vidět. Je to pro mě stejně důležité jako chodit do kostela. Ještě jako dítě mě sem brával můj děda a teď sem vodím vlastní děti.“

Betlém připomíná Ježíšovo narození

Celý rok o jesličky pečuje jeden z mnichů kláštera. Má na starosti převody, motory a nejrůznější táhla a ocelová lanka.

Pohyblivý betlém je poháněn složitým soukolím

„O dřevěné figurky zase dbají lidé z Divadla loutek z Lomži. Přijíždějí k nám, malují, čistí a restaurují dřevěné a papírové postavy,“ vysvětluje mi pan Adam a vede mě do zákulisí jesliček.

Teprve tady je vidět komplikovaná spleť různých kolejniček, ozubených kol a řetězů, které pohybují desítkami dřevěných postav a zvířat. „Betlém má jeden hlavní cíl. Připomenout lidem, že se narodil Ježíš Kristus,“ říká mnich.

Pan Jacek, který přišel s celou rodinou, dodává: „Děti to ještě neberou tak duchovně, ale pomalu je učíme, jak je víra v životě důležitá. Začíná se třeba tím, že jim pomocí tohoto betlému ukazujeme narození Ježíše.“


Zvětšit mapu: do Varšavy míří turisté z celého Polska, aby si prohlédli pohyblivý betlém

autor: pev
Spustit audio