Pohřešovaný alžírský letoun se 116 lidmi se údajně zřítil v Mali

24. červenec 2014

Letadlo společnosti Air Algérie, které je od dnešního rána nezvěstné, se podle OSN zřítilo v Mali. Pád už potvrdil také alžírský úřad pro letectví. Na palubě bylo 116 lidí, z toho 54 Francouzů a také občané Burkiny Faso, Libanonu, Kanady, Německa a Lucemburska. Stroj typu McDonnell Douglas 83 se přestal hlásit 50 minut po startu z metropole Burkiny Faso Ouagadougou.

Generál mise OSN Koko Essien uvedl, že letadlo se zřítilo ve středním Mali mezi městy Gao a Tessalit. Podle dřívější zprávy alžírské televize však údajně spadlo v Nigeru.

Letoun směřoval do Alžíru a podle představitelů Burkiny Faso muselo kvůli bouři změnit trasu letu.

O zřícení stroje informovala také italská agentura ANSA s tím, že v oblasti katastrofy byla silná bouře.

Francouzské zdroje pád letadla zatím nepotvrdily. Podle tamních úřadů jsou všechny dosavadní informace o osudu letadla předběžné a neověřené. V Paříži byl vytvořen krizový štáb, který záležitost prověřuje.


Letoun na lince AH5017 vzlétl z Burkiny Faso v 3.17 SELČ, plánované přistání bylo v 7.10 SELČ v Alžíru. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 3.55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad malijským městem Gao.

Francouzské ministerstvo obrany už ale vyslalo dvě stíhačky, které prohledají některé oblasti v západní Africe s cílem ztracené letadlo lokalizovat. Kromě Francouzů údajně byli na palubě i také občané Burkiny Faso, Libanonu, Kanady, Německa, Lucemburska a Švýcarska.

Čtěte také

Podle alžírské státní televize se stroj nacházel v okamžiku zmizení pravděpodobně ve vzdušném prostoru Mali, v jehož severní části probíhají boje mezi ústřední vládou a islamistickými povstalci.

Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z francouzské mise působící v Mali, je však vysoce nepravděpodobné, že by malijští rebelové disponovali zbraněmi schopnými letadlo sestřelit.

Alžírské aerolinie měly letoun pronajatý od španělské soukromé společnosti Swiftair. Šestičlenná posádka je podle agentury EFE španělská.


Zvětšit mapu
autoři: mta , mkp , tpa , nov | zdroj: ČTK
Spustit audio