Pohřeb královny Alžběty II. Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu a sledujte naše reportéry v Londýně

17. září 2022

Velkou Británii v pondělí 19. září čeká největší smuteční událost za dlouhá desetiletí. Naposledy se rozloučí s královnou Alžbětou II., která stála v čele země rekordních 70 let. Za Česko se státního pohřbu zúčastní premiér Petr Fiala s chotí. Radiožurnál má v Londýně svoje zpravodaje Pavlínu Nečáskovou a Jaromíra Marka, kteří budou dění v metropoli zprostředkovávat v živých vstupech. Po 12. h si také můžete poslechnout speciální vysílání věnované této historické události.

Od středy se mohli truchlící Britové i další návštěvníci Londýna přijít zesnulé královně poklonit k rakvi do Westminsterského opatství. V centru města se vytvořila mnohahodinová fronta. V pátek museli organizátoři přístup do ní dokonce na více než sedm hodin pozastavit.

Čtěte také

Zástup se kolem poledne táhl v délce téměř osmi kilometrů od Westminsterského sálu britského parlamentu po pravém břehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark, kde již není kapacita pro další čekající.

Doba čekání ve frontě v sobotu ještě vzrostla, a to až na 16 hodin. Čekající neodradil ani noční chlad, kdy teplota klesla pod 10 °C.

Poslední rozloučení

V pátek večer se král Karel III. společně se svými sourozenci – princeznou Annou, princem Andrewem a princem Edwardem  zúčastnil čtvrthodinové vigilie u rakve své matky. V sobotu večer pak obdobně mlčky postojí u rakve zemřelé královny jejích osm vnoučat, včetně princů Williama a Harryho.

Pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí před polednem, recepce bude v neděli večer v Buckinghamském paláci. Londýn očekává stovky státníků. Premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou tam odletí vládním speciálem a kromě samotného obřadu se zúčastní také předcházející recepce pořádané králem Karlem III.

Čtěte také

Největší setkání státníků

Účast na Alžbětině pohřbu přislíbili také americký prezident Joe Biden i francouzská hlava státu Emmanuel Macron. Do Londýna celkem přicestuje na 500 hlav států a vlád a zástupců mnoha monarchií z celého světa.

Pozvánky na pohřeb nedostali představitelé Ruska, Běloruska, Barmy, Sýrie, Venezuely a Afghánistánu. Írán, Nikaragua a Severní Korea dostaly na pohřeb pozvánku jen na úrovni velvyslanců.

Podle serveru Politico budou mít zahraniční státníci možnost poklonit se rakvi s královnou v budově parlamentu, kam ve středu z Buckinghamského paláce dorazila rakev s ostatky Alžběty II. v čele smutečního průvodu. Po pohřbu bude státníky hostit ministr zahraničí James Cleverly.

Fronta se táhla v délce téměř osmi kilometrů od Westminsterského sálu britského parlamentu po pravém břehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark
autoři: Radiožurnál , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související