Pohotovostní režim není úsporný! Můžete za něj zaplatit až 1 200 korun ročně

5. únor 2014
Šetřete s námi

Až 1 200 korun ročně zaplatíme doslova za nic. Právě na tolik se průměrně odhadují výdaje domácnosti za to, že má spotřebiče puštěné v pohotovostním režimu.

„Televizi necháváme neustále v pohotovostním režimu,“ přiznává Markéta z Českých Budějovic. „Kabel nevytahujeme, ani když jedeme na dovolenou,“ dodává a potvrzuje trend z mnoha domácností.

Pohotovostní nebo také stand-by režim považujeme za úsporný, ale tvoří 10 až 15 % z celkového ročního účtu za elektřinu domácnosti.

Některé spotřebiče se umí automaticky vypnout

„Když spotřebiče nepoužíváme delší dobu, je dobré je úplně vypnout, případně vytáhnout ze zásuvky, pokud se jedná o malá zařízení,“ radí Jan Pavlů z velké energetické společnosti.

Nové spotřebiče mají ve spánkovém režimu příkon například 0,4 W, ale některé starší typy i 10 W. „Celoroční rozdíl může znamenat až 300 kWh navíc, což je 1 200 korun na celkovém účtu,“ dodává Jan Pavlů.

Čtěte také

Stand-by funkcí je v domácnostech vybavena celá řada spotřebičů – televize, přehrávače, domácí tiskárny nebo kávovary. Některé spotřebiče se už umí automaticky úplně vypnout.

Proti vysoké spotřebě elektřiny bojuje i Evropská unie

„Když si nastavíte odložený start a chcete prát v noci, kdy máte nižší cenovou sazbu za elektřinu, pračka se po vyprání automaticky vypne. Vyhnete se tedy další spotřebě energie navíc,“ vysvětluje za jednoho z výrobců spotřebičů Zuzana Suchánková.

Proti vysoké spotřebě elektrické energie i při nečinnosti zařízení vyrazila do boje Evropská unie. Na evropských trzích se proto nesmějí prodávat spotřebiče, které mají v pohotovostním režimu spotřebu vyšší než jeden W. Navíc musí mít takzvanou funkci řízení spotřeby, která automaticky přepíná zařízení do stand-by režimu nebo ho úplně vypne.

autor: zvl
Spustit audio