Pohlreich, nebo Babica? Pavel Maurer má jasno!

13. duben 2013
Glosa Pavla Maurera

Pohlreich, nebo Babica? Nebo takhle: Ital, nebo Kluci v akci? Zřejmě každý, kdo se o vaření a dobré jídlo zajímá, má svého televizního favorita. A nejinak je tomu i u gastronauta Pavla Maurera. Přestože ve své glose zůstává trochu tajemný...

Když už prý „dělám do jídla“, tak se mě lidé často ptají, jaký mám osobní názor na televizní „cooking show“. Fandím Babicovi, Klukům v akci, Italovi, Pohlreichovi, nebo Královi?

Čtěte také

Vypadá to jako záludná otázka, ale já v tom mám docela jasno. Fandím všem, kteří se snaží upřímně a poctivě zvelebovat naše dost slabé kulinářské znalosti.

Čtěte také

Držím palce těm, kteří rozvíjejí naše malé povědomí o světové gastronomii a podporují v nás odvahu – odvahu ohradit se v restauracích proti liknavému servisu a špatnému jídlu.

Logo

Srnčí s dančím na roládě?

Televizní divák, stejně jako rozhlasový posluchač, není hloupý! Velmi rychle vycítí, zda se novodobé kuchařské celebrity snaží skutečně férově obohacovat náš jídelníček, nebo jestli se jen exhibují za jakoukoli cenu.

Takové přece všichni známe, nemusím tedy jmenovat. Plácnou přes sebe srnčí s dančím, udělají fusion, protože nevědí, co dál, a pak kolem roztrousí bramborovou roládu sypanou mákem. I takových zhůvěřilostí jsme často v médiích svědky!

Snažit se pouze o sebestřednou propagaci? To dlouho nevydrží. A nejslavnější kuchaři světa to už pochopili.

Díky kuchařské superstar nejedí v Kalifornii blafy

Proto se například skvělý a globálně asi nejznámější chef Jamie Oliver v posledních letech zabývá nejen vlastními restauracemi, ale především tím, čím se krmí děti ve školních jídelnách.

Čtěte také

Ve velmi kontroverzních pořadech se snaží ovlivňovat nejen školy, ale i vlády například v Americe a Velké Británii. Usilovně bojuje za to, aby z jídelníčků zmizely „rybí prsty bez ryb“, gigatuny kečupů bez rajčat a stupidní náhražkové suroviny.

Kuchaři Jamiemu se dokonce podařilo ovlivnit kongresmany v Kalifornii. Díky němu zlepšili normy pro školní stravování ve prospěch vyššího procenta čerstvých ingrediencí.

Jamie Oliver

Ustrnout ve slávě je sebezničující. I pro kuchaře

To další britská „TV superstar“ Gordon Ramsay, to je jiný případ. Poté, co se až příliš věnoval své televizní kariéře, musel s hanbou zavřít několik špatně fungujících restaurací.

Tak začal věnovat pozornost osvětě. TV show už nejsou jen o něm. Velkou oblibu získal například jeho projekt s názvem Návrat k rodinnému stolu.

S našimi gastronomickými hvězdami je to stejné. Je třeba mít stále na paměti, že je pěkné být slavný. Je to nutné, divák to chce, ale současně je sebezničující v tom ustrnout.

Poslání osvíceného kuchaře je nejen pozdvihovat a rozvíjet gastronomii, ale hlavně dobře vařit.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio