Pohlednice z vesničky v kraji Bordeux

5. březen 2008
Zblízka

Petr Kolář na Radiožurnálu zamířil k výšinám, my zamíříme do Bordeaux. Nejlépe se po Evropě cestuje v zimě, nikde nenarazíte na turisty, je to rada, kterou nám poskytl náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd. Díky této radě si také mohl nerušeně prohlédnout jednu z nejhezčích vesnic Francie. Chvílemi si tam sice připadal jako ve skanzenu, ale o své pocity se zase nemusel s nikým dělit a navíc měl všechno víno jen pro sebe.

Jan ŠMÍD:
Saint Emilion je vesnička, která patří pod ochranu UNESCO. Kolem ní se rozkládají nejdražší světové vinice a když se tak procházíte uličkami ze středověku a obdivujete vína, nebo spíše jejich ceny, některé z četných vinoték, říkáte si, že vyloupit takovou vinotéku by z vás spolehlivě udělalo milionáře, alespoň na chvíli. Podobné úmysly jsem ovšem neměl. Zajímalo mě, jak vypadá vesnička, před kterou každý vinař ve Francii smeká. "Samozřejmě, největším lákadlem je víno, ale najdete tady více věcí, zejména monolitický kostel, který do skály vytesali následníci Saint Emiliona. Elegantní jsou také středověké uličky. Je to místo zajímavé i kvůli architektuře, nejen vínu." Vysvětluje mi Natalie z turistického úřadu. Její šéf je tak trochu kozel zahradníkem. Má na starosti turistický rozvoj města a zároveň je to majitel významného chateau. Že by konflikt zájmů? Jistě ne, jak mi tady vysvětlili, žádným vínům nenadržují. Ať si návštěvníci města vyberou sami. Je důležité, aby ti, co turisty přijímají, vínu rozuměli? "Není to nutné, ale historie městečka byla vždy spojena s víny a bude tomu tak i v budoucnu, proto samozřejmě není jistá odbornost na škodu." Soudí Eric Lenorman. Půjčuji si od něj masivní klíč, otevírám dveře zmíněného monolitického kostela a stoupám po schodech až nahoru. Odměnou je nádherný výhled po kraji. Všude kolem samozřejmě vinice. Únorové slunce začíná nabírat na síle, střechy středověkých domů se lesknou a vesnička mi najednou připomíná takový malý skanzen. Nikde nevidím žádného člověka. Co by tu turisté v únoru dělali? Ale ten kontrast je neuvěřitelný. Krásné vymydlené uličky a nikde nikdo. "Co se turistů týče, tak na prvním místě jsou Francouzi, na druhém Angličané díky historickým vazbám Bordeaux, hodně lidí přijíždí z Austrálie, Belgie. Jen Američanů je nějak méně. Ale začíná se to tady hýbat až od jara," připomíná Natalie. Zastavuji se v podivuhodné vinotéce ETS Martan. Someliér Benua Gaiar odloží masku obchodníka dává mi přátelskou radu. "Být na vašem místě, tak nejdu po známých značkách. Třeba rok 2005 byl jedinečný a jedinečné jsou i ceny. Jediným řešením je najít víno, které není tak známé. To dostanete za dobrou cenu, ale protože všichni chtějí cheval blanci ousone, ceny jdou nahoru. Nezapomínejte, že tady v Bordeaux prodají v mnoha chateau polovinu produkce ještě před tím, než víno stočí ze sudů do lahví," říká Benoa. A proč tedy do Saint Emilion v zimě? Someliéři, kteří se zjevně nudí, protože jste široko daleko jediný turista, vás ve vinotéce za vaši obětavost odmění. Občas totiž otevřou jen pro vás nějaký ten cheval blance. Za to, že se v tom bohatém skanzenu přes zimu nemusí bát.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio