Pohádky, morové sloupy i Danse macabre. Výstava Smrt kmotřička ukazuje smrt jako inspiraci umělců

7. srpen 2014

Smrt je jistotou každého života. Umělce v jejich tvorbě fascinuje a děsí zároveň. Jak se věčné téma prolíná například v hudbě, literatuře a divadle? To představuje nová výstava Smrt kmotřička v Českém muzeu hudby v Praze.

Erbenova Kytice, ale třeba i Máchův Máj. I tato díla výstava Smrt kmotřička připomíná – ovšem ne jen tak. „Snažíme se známá díla ukazovat v širším kontextu,“ upozorňuje komisařka výstavy Lenka Šaldová.

„Vezměte si třeba takovou Kytici. Na výstavě jsme ukázali, že v podstatě jakýkoliv slavný český ilustrátor, na kterého si vzpomenete, ji ilustroval,“ říká. „Kytice kromě toho inspirovala i hudební skladatele, což končí až někde u Jiřího Suchého. Nedávno vyšla Kytice i jako komiks!“

Od středověku po současnost


Název výstavy Smrt kmotřička je inspirovaný pohádkou Dařbuján a Pandrhola. „Smrt je něco přirozeného, s čím se běžně potkáváme – je to kmotřička, kterou můžeme vídat. A je spravedlivá, protože měří všem stejně,“ říká Lenka Šaldová.

Smrt je téma, které umělce inspiruje odnepaměti. „Jde o velice široké téma, rozhodli jsme se proto pohybovat jen v českém kontextu. Začali jsme pohádkami a lidovou slovesností a poté jsme šli chronologicky od středověku až po současnost.“

Mezi vystavenými vzácnými exponáty tak jsou například barokní tisky, unikátní kresby Josefa Čapka z koncentračního tábora, autografy Dvořákova Requiem a Sukovy symfonie Asrael nebo legendami opředený náhrobek Svatá holčička.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio