Poetická cesta k Bohu. Otakáro Schmidt a Jana Studničková představují film Alenka v zemi zázraků

Po mnoha letech společného života už jsou téměř jedno tělo, jedna duše. Možná i proto se Otakáro Schmidt a Jana Studničková shodují, že nový snímek Alenka v zemi zázraků, který má ve čtvrtek premiéru, je jejich společným dílem. „Jde o Janin příběh z dětství, jde o autobiografickou věc. Společně jsme napsali scénář, oba jsme film režírovali a vymýšleli výtvarnou koncepci,” popisují v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Poetické putování Alenky, které nyní vychází jako film, už Jana Studničková popsala ve své diplomové práci na DAMU v roce 2006. I když, jak vysvětluje, původně mělo být všechno jinak.

„Nejprve jsem psala o italských slavnostech, dokonce jsem šla na rok studovat do Itálie. Napadl mě tehdy dokument, že do takové slavnosti vstoupí Alenka z říše za zrcadlem a bude nás slavnostmi provázet,” vzpomíná, jak vznikl námět nového filmu.

Směřovala jsem ke křtu

Nový snímek Alenka v zemi zázraků má tři roviny: poetickou, mystickou a autobiografickou. Film tak na jednu stranu svým vzpomínkovým stylem připomíná třeba Mikulášovy patálie, na stranu druhou se v jeho závěru Alenka dostává k samotnému Bohu.

„Když jsem začala psát, byla jsem toho plná. Jako dítě jsem se neustále ptala a až dospělýma očima jsem si uvědomila, že jsem tehdy všemi svými otázkami směřovala ke křtu,” přiznává Jana Studničková.

Alenka, Bůh… ale třeba i Malý princ. Ti všichni se ve filmu objevují. Pokud jde o posledně zmíněného, nejedná se u Schmidta a Studničkové o nový motiv. Zařadili ho i do svého známého snímku Pražské Jezulátko.

Ve filmu Alenka v zemi zázraků si zahráli třeba Veronika Žilková, Bolek Polívka nebo Simona Postlerová.

autor: als
Spustit audio