Podyjí z koňského sedla

26. prosinec 2010

Což takhle si udělat vánoční projížďku na koních. Třeba hlubokým sněhem v národním parku. Takové potěšení si dopřává vídeňský právník Michal Münske, který na konci týdne odloží svůj solidní oblek, převleče se do montérek a jede do Podyjí za svou českou manželkou. Tam už je jeho království u koní, dobytka, psů a ve vinném sklípku.

Z chalupy přímo na návsi vesničky Havraníky odchází kontrolor hasicích přístrojů a Iveta Ministrová se vrací do stáje. Přes léto tu má turisty, kteří se chtějí podívat na svět z koňského sedla, přes zimu tahle starost odpadá. Chovatelka koní a majitelka penzionu si starou chalupu přestavěla k obrazu svému, ve starém stylu, s obrovskou kachlovou pecí a rustikálním nábytkem.

Je tu sice méně komfortu, ale pro právníka z Vídně ideální prostředí, směje se podsaditý muž v montérkách. „Mně na tom nic divného nepřipadá, všechno se dá naučit, když chcete. Navíc dneska už je venkov na obou stranách dost podobný. Ovšem jet sem před dvaceti lety, to bylo jako cesta na měsíc,“ dodává.

Starost o třináct koní, krávy a smečku urostlých psů je podle Ivety Ministrové nákladná záležitost a nezaplatí ji ani letní turisté ve dvou pokojích. Takže provoz platí manžel. „Moc peněz to nevynáší a člověk to musí z větší části dotovat,“ vysvětluje Iveta Ministrová.

Farmářka má i těžké srdce pro ochranáře. Podle ní je v Národním parku Podyjí málo povolených tras pro koně a tím také turistika trpí. Tak ostatně naříkají mnozí koňaři v okolí. Náměstek správy národního parku Jan Kos ovšem kroutí hlavou. „Pro koně je tu asi padesát kilometrů tras. Někde sice musí po asfaltu, ale jinak je to pěkné poježdění po dobré cestě,“ namítá.

Na dvorku farmy Ivety Ministrové v Havraníkách

Agroturistika na koních je právě v rovinatém Podyjí poměrně oblíbená a skoro v každé vesnici okolo národního parku koňské farmy fungují.


Zobrazit Havraníky u NP Podyjí na větší mapě

autor: lsm
Spustit audio