Podnikatelé se mohli poprvé přihlásit do tzv. paušálního režimu. Jaký byl v kraji o novinku zájem?

12. leden 2021 09:23

Stovky živnostníků a podnikatelů využily v Královéhradeckém kraji poslední možnost přihlásit se do takzvaného paušálního režimu. Termín vypršel s úderem půlnoci a kdo to stihl, bude měsíčně platit necelých pět a půl tisíce korun - ale zato se zbaví povinnosti podávat přiznání k dani z příjmu nebo plateb na sociální a zdravotní pojištění. 

Čtěte také

„Hele, zajdi tam a odevzdej tam tohle. Takže já jsem vzal akorát papír a odevzdal jsem ho. Nikdo tam po mě nic nechtěl, tím pádem je to pro mě super."
Mezi těmi, kteří se za 5469 korun měsíčně zbaví veškeré administrativy i dalších plateb daní nebo zdravotních či sociálních odvodů, je na radu svého účetního i pan Zdeněk z Hradce Králové.

Paušál se netýká plátců DPH a podnikatelů s obratem nad milión korun a nevyplatí se všem, nicméně ti, kteří se přihlásili, si dobře spočítali jednak finanční úsporu a jednak právě úsporu administrativní.

Čtěte také

Kdo to nestihl, má na rok smůlu, říká Natálie Molcarová z hradecké pobočky finančního úřadu.
„Kdo do 18. hodiny nestihl navštívit finanční úřad, nebo to nestihl podat na poště nebo datovou schránkou, tak vlastně teď už žádnou možnost nemá."

Podle Romany Barešové z Finančního úřadu Královéhradeckého kraje ušetří na administrativě a papírování nejen podnikatelé, ale i samotné úřady.
„Bude méně administrativy, protože poplatníci nebudou podávat daňová přiznání. To znamená, že z toho nebudou vyplývat jak fronty na podatelnách, tak vyměřování a platby na pokladnách a podobně."

Pandemie se podepíše i na české ekonomice. Jak silně, to ukáže čas (ilustrační foto)

Novinka v podobě paušálního režimu není jediná v letošních daních. Ministerstvo financí oznámilo, že kdo podá letos pozdě přiznání k dani z nemovitých věcí nebo k silniční dani, může to mít bez sankce. Standardně je termín na konci ledna, bez pokuty vyváznete i za podání o dva měsíce později - tedy do konce března.

Daň z nemovitých věcí podávají ti, kteří v loňském roce koupili nebo prodali nemovitost - dům, byt nebo pozemek.

Čtěte také

Na samotnou platbu bude pak ještě čas, říká Romana Barešová.
„Splatnost daně zůstává neměnná, to znamená, že lze zaplatit k 1. červnu."

A další věc, která zajímá podnikatele a živnostníky v souvislosti s daněmi možná nejvíc, je zatím v rovině úvah a teorií. Pokud by se dramaticky nezlepšila koronavirová situace, pravděpodobně dojde i letos k posunu termínu pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob.

„Předpokládáme, že pokud se situace opravdu nezlepší, tak stejným způsobem bude postupováno i u přiznání daní z příjmů fyzických osob," dodává Romana Barešová.

Tedy posun termínu - vloni to bylo na několikrát nakonec až do srpna. O kolik a jestli vůbec ministerstvo odloží tuto povinnost i letos finanční úřady oznámí pravděpodobně během února.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související