Podle odborů se stát chová hanebně, podle ministra Vojtěcha dostane zdravotnictví o 26 miliard víc

30. srpen 2019

Rezervy na účtech našich zdravotních pojišťoven mohou letos dosáhnout až 60 miliard korun. Měly by se využít pro zlepšení péče o pacienty, nebo nechat jako rezerva pro očekávané období recese, jak vizují pojišťovny?

Čtěte také

„Rezervy je nutné rozpouštět ve zdravotnictví, protože v takovém objemu ani nemají v pojišťovnách být. Jde o průběžný systém, takže vše, co se vybere, by se mělo zase dát do péče... Je to obrovská šance, jak zlepšit finanční situaci nemocnic,“ uvádí v pořadu Plusu Pro a proti předseda Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Podle něj je hlavním problémem personální krize v českém zdravotnictví. Hned na druhém místě je prý podfinancování celého systému. „Když se peníze do nemocnic nedají, tak se situace zásadně zhorší. Nemocnice se svým vnitřním dluhem už nemůžou pracovat.“

Nemocnice jsou na tom špatně. Ne proto, že nemají pacienty a klesá jim výkonnost, ale protože mají spoustu pacientů, spoustu regulací a práce není zaplacena. Stát se chová hanebně, protože je největším dlužníkem zdravotního systému. Práce je udělaná, péče je zařízená, není zaplacená, a to přece není normální. Není normální, aby kraje přispívaly až 200 milionů ročně na běžný provoz nemocnic.
Martin Engel

Odborář a lékař považuje vnitřní dluh nemocnic za obrovský. „Já si ho uvědomuji a cítím povinnost bojovat, pokud peníze jsou... Příští rok už tam nebudou, protože se hledají mechanismy, jak tyto peníze někam odklonit. Znám to z roku 2006, kdy byla připravena privatizace pojišťoven..., která byla jen o chloupeček zastavena.“ 

„Je potřeba podpořit české zdravotnictví, ale to něco bude stát. To je to, co říkáme,“ objasňuje postoj lékařských odborů Martin Engel.

O reformách se odbory nechtějí bavit

Čtěte také

„Rezervy můžeme rozpouštět ve zdravotnictví, ale postupně. Ne tak jak navrhují odbory, tedy polovinu rezerv v jednom roce. To by vedlo k ohrožení financování zdravotnictví v budoucnu,“ oponuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dodává, že nemocnice dostanou v příštím roce výrazně víc peněz. „Není pravda, že bychom nemocnice nějak škrtili. Ale problém je, že všechny nárůsty za posledních několik let šly do osobních nákladů. To už ale nemůžeme akceptovat pro další roky... Nemocnice musejí mít i na rozvoj i na investice.“

V příštím roce do zdravotnictví půjde o 26 miliard korun víc, nikdy tam nešlo tolik peněz... Odbory prezentují, jako kdybychom něco stále škrtili, ale naopak všechny segmenty rostou... Všichni, kteří se tomu věnují vědí, že zdravotnictví je schopno utratit jakékoliv peníze, které do něj natečou...Takže je to o hlubších reformních krocích, o kterých se odbory bohužel nejsou ochotné ani bavit, protože řeší pouze peníze a platy.
Adam Vojtěch

Peníze v pojišťovnách nejsou nijak ohroženy, tvrdí ministr. „Neztratí se. Jsou určeny na péči. Ale pokud v jednom roce rozpustíme polovinu rezerv, tak tam v budoucích letech nebudou... I kdybychom to udělali, tak to problém nemocnic stejně nevyřeší.“ 

„Je to o mnohem komplexnějších řešeních než nalít do systému finance a myslet si, že to problémy vyřeší... Žádný odklon peněz se nepřipravuje,... v letech krize se z těchto peněz také čerpalo. Máme signály o stagnaci ekonomiky a pak se rezervy budou hodit,“ dodává ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti. Ptal se Petr Dudek. 

Související